Плевнелиев в Германия: Време е да пратим ДС в музея

Плевнелиев в Германия: Време е да пратим ДС в музея
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с германския си колега Йоахим Гаук в Берлин. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Време е да пратим Държавна сигурност (ДС) окончателно в музея, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с германския си колега Йоахим Гаук в Берлин.

Освен въпросите от дневния ред на двустранното сътрудничество между България и Германия, двамата са засегнали и темата за бившите тайни служби на страните от Източния блок, предаде Дарик радио.

Както е известно, в миналото Йоахим Гаук е бил председател на комисия по досиетата и въпросите, свързани с дейността на ЩАЗИ.

Изпращането на ДС в музея ще бъде осъществено не само в преносен, но и в пряк смисъл, стана ясно от думите на българския държавен глава.

„В президентството има институция, която е свободна от Държавна сигурност, имаме и темата с външнополитическото представителство на България, където аз, като президент, работя за това да нямаме никакви съмнения за връзки с тоталитарното минало на България“, посочи Плевнелиев.

„Има една интересна идея, която лично аз представих на президента Гаук, а именно в България все още, бъдейки в процеса на трансформация и осмисляйки все още връзките и тоталитарното си минало, както сложихме социализма в музея, така да сложим и ДС в музея. За целта имаме идея заедно с министъра на външните работи и имаме конкретен проект, имаме възможност и ще работим в следващата година и половина, две, за да можем да сложим ДС в един хубав музей и за да може милиони българи да видят какво и как, да осмислим миналото, както и да вземаме съзнателни решения за бъдещето“, каза още той.

Президентът допълни, че е поканил своя германски колега Йоахим Гаук да посети България.

„Това е голяма тема за него, той много пъти е идвал в България в миналото и да сложим заедно ДС в един хубав музей“, завърши Росен Плевнелиев.

#Държавна сигурност #ДС #Росен Плевнелиев #президент #Йоахим Гаук #България #Германия #Берлин #ЩАЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »