Найденов: Няма консенсус по най-спорния текст от Закона за горите

Найденов: Няма консенсус по най-спорния текст от Закона за горите
Няма да сечем нищо, това са ни пистите, достатъчни са ни, заяви недоволен министърът след края на дискусията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма консенсус по най-спорния текст от поправките в Закона за горите, чл. 54, засягащ промяната на предназначението на горски територии и земеделски земи за строеж на ски писти и съоръжения, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Това министърът на земеделието и храните обяви във вторник в Народното събрание след приключване на дискусията в парламента по оспорваните от еколози и природозащитници промени, предаде БГНЕС.

Така в земеделската комисия в четвъртък ще бъдат внесени текстовете, по които е постигнат консенсус, и старият, действащ вариант на закона, в частта при интерес от инвеститори за строеж на ски писти и съоръжения.

Мирослав Найденов поясни, че при сегашното законодателство се плаща за промяна на предназначението 20 000 – 30 000 лв. за 1 писта от 1000 декара.

„Не се е намерил още идиот, който да поиска такова нещо. Да бъдат спокойни еколозите – няма да се намери някой луд, който да плати напред 50 или 100 милиона лв., ако остане сегашният режим“, добави той.

Няма да сечем нищо, това са ни пистите, достатъчни са ни, заяви недоволен министърът след края на дискусията.

„При промяна на предназначението държавата е длъжна да продаде терена на този, в чиято полза то е направено, обаче няма луд, който да го направи и накрая да плати стотици милиони, за да се строи писта“, добави той.

По думите на министъра в момента, при сега действащия закон, се разрешават инвестиции само на община и държава, а не на частни инвеститори.

Случи се това, че няма да има инвеститори, няма да дойдат, както и при предходните правителства, а ако се намери някой, ще ми го доведете да ми го покажете, обърна се той към медиите.

„Аз не пускам лифтове“, заяви Найденов на въпрос дали на Витоша те ще работят това лято.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Закона за горите #Витоша #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"