Говорят йезидките, изтезавани от Ислямска държава

Говорят йезидките, изтезавани от Ислямска държава
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

В средата на ноември 2016-а година кюрдските сили, подкрепяни от американските изтребители, успяха да изтласкат ИДИЛ от Синджар, Ирак. В продължение на година и половина кръвожадните джихадисти издевателстваха над местното религиозно малцинство йезиди, настървявани от убеждението, че то се прекланя пред дявола. А жестокостите им ще бъдат запомнени като „Синджарското клане”, информира НОВА.

За да се спасят, хиляди йезиди избягаха в планината Синджар, където живяха в мизерия, очаквайки спасение. А в селото мъжете, децата и възрастните жени бяха безмилостно избити. За младите момичета беше отредена друга съдба. Част от тях бяха системно изнасилвани от бойците на ИДИЛ, други бяха продаваха като робини срещу пари.

Кюрдската фоторепортерка Сейван Салим се срещна с тези тъжни жени - с „късметлийките”, успели да избягат, но не навреме, за да се спасят от ужаса и мъченията. 

"Продадоха ме на сирийско семейство. Бях бременна, но въпреки това ме пребиваха. А мъжете от семейството ме изнасилваха - пак и пак. След това ме продадоха в Саудитска Арабия. После ме отведоха в друг град. Там родих и веднага след това отново ме изнасилиха", разказва 27-годишната Делвин.

 

#ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »