Хаос в Белия дом

Хаос в Белия дом
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Новият началник на канцеларията на Доналд Тръмп обеща да наложи дисциплина и да строи редиците, както би могло да се очаква от генерал от морската пехота в оставка, изправен пред колосална бъркотия, но реалният проблем е неговият шеф, пише британският в. "Гардиън", цитирано от ДАРИК.


Назначаването на Джон Кели беше приветствано като почти идеален лабораторен тест за това дали Белият дом на Тръмп е в състояние да функционира. Той е високоуважавана личност, не е част от клика и освен това бе заявено, че всички служителите, дори членовете на семейство Тръмп, ще се отчитат пред него (успех в това начинание, генерал Кели), пожелава му вестникът. Възможно е Кели да успее да сложи край на най-фрапантните изблици при междуособиците, които се наблюдават на много фронтове, като уволни директора на връзките с обществеността Скарамучи. Той обаче едва ли ще успее да сложи край на некомпетентността и вътрешните борби в тази администрация, отбелязва "Гардиън".

Внимавай, Джон Кели, Доналд Тръмп вече има традиция да назначава генерали в оставка, само за да ги унижава, предупреждава в заглавие в. "Индипендънт". По план съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър и министърът на отбраната Джим Матис трябваше да са в "А отбора" по националната сигурност, но те не могат да изготвят дори политиката за Афганистан заедно.


Властта и хората с власт привличат вниманието на Тръмп. В неговите очи властта се явява под две форми - или имаш пари, или звезди на пагоните. Няма друг съвременен американски президент, който да е бил толкова влюбен в бившите генерали с изключение, вероятно, на Дуайт Айзенхауър. Майкъл Флин се бори за Тръмп в кампанията му и беше възнаграден с поста на съветник по националната сигурност. След разкритията за срещи в високопоставени руснаци, той беше заменен с Макмастър. Обзалагам се, че дори името му е прозвучало добре на Тръмп, отбелязва авторът на статията. Вместо цивилни, Тръмп избра за министър на отбраната бившият шеф на Централното командване Матис, а бившия генерал от морската пехота Джон Кели за министър на вътрешната сигурност. Сега на Кели е възложено да вкара в пътя абсолютно блуждаещото Западно крило на Белия дом, допълва вестникът.

Изминалата седмица показа, че Тръмп унищожава нашата демокрация, констатира в "Ню Йорк таймс". Америка върви към откровена конституционна криза. Само за няколко дни президентът и съюзниците му засилиха нападките към Робърт Мълър - специалния прокурор, разследващ евентуални връзки на кампанията на Тръмп с Русия. Те се опитаха да накарат главния прокурор Джеф Сешънс да се оттегли и разсъждаваха на глас дали президентът може да амнистира сам себе си. Всичко това води все до едно заключение: г-н Тръмп иска да нанесе сериозен удар на върховенството на закона (и на американската република), за да сложи край на независимото разследване на връзките му с Русия.

#Белия дом #хаос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай