Село Бисер съди държавата за над 2 млн. лева

Село Бисер съди държавата за над 2 млн. лева
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Искове за над 2 млн. лева са завели пострадали от наводнението в село Бисер. Става дума за около 30 граждански иска, заведени срещу община Харманли и Министерството на отбраната. Има и дела за шестцифрени суми - едно от тях е за 500 000 лв., има и за над 100 000лв. Средната цена на исковете е около 70 000 лв. В повечето случаи ищците са освободени от плащането на 4-процентната съдебна такса, информира ДАРИК.
 
Хасковското село Бисер бе пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир "Иваново". Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината.
 
Исковите молби на пострадалите са идентични. В тях се твърди, че с бездействието на отговорните служители от общината и министерството, които са стопанисвали язовира, се е стигнало до срутването на язовирната стена. В едно от делата, например, семейство претендира за 65 000 лв. за унищожения недвижим имот, още 10 000 лв. за погинала покъщнина и по 5000 лв. нематериални вреди за изживения стрес, разочарование, неудобство от загубата на имуществото си.
 
От Министерството на отбраната (МО) оспорват исковете с аргумента, че язовирът не е тяхна собственост и не го стопанисват. От общината обаче твърдят, че МО притежава съоръжението и затова те не са могли да правят нищо по него. Всички дела са заведени от един и същ шуменски адвокат ден преди февруари т.г. да изтече 5-годишната давност. Той е същият, който представлява и пострадалите от Хитрино, които водят също дела за милиони.
 
Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в Районния съд в Харманли.
 
Това може да даде повод на гражданските съдии да спрат делата за обезщетения в очакване на окончателна присъда срещу Узунова. Магистрати допуснаха, че спирането може да бъде отменено от горната инстанция, тъй като исковете не са срещу областната управа, а срещу МО и общината.
 
Ако прокуратурата беше повдигнала обвинението на Узунова преди да изтече давността за исковете, вероятно гражданските дела щяха да бъдат насочени към областната управа, допускат съдии, цитирани от изданието.

#Бисер #наводние #държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"