Туристически автобус нападнат от членове на Arran

Туристически автобус нападнат от членове на Arran
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Автобус с туристи бе нападнат в Барселона от членове на младежката организация Arran, която е свързана с партията "Кандидатура на народното единство", изповядваща независимост на Каталония от Испания./БГНЕС/

Организацията разпространи видео, на което се вижда как четирима младежи с маски на лицата спират на улицата туристическия автобус с пътници, пукат му гумите и пишат на челното стъкло „Туризмът убива регионите“. Нито туристите, нито шофьорът са пострадали. Произшествието е станало в четвъртък, но за него стана известно едва сега.

В разпространено съобщение Arran заявява, че туризмът "унищожава територията и обрича на нищета работническата класа". „Сегашният туристически модел, от който страдаме във всички Каталонски земи, унищожава възможността на работническата класа да живее достойно. Ние действаме като законна защита срещу модела, който иска да ни превърне в роби, а страната в атракционен парк, от което печели само буржоазията и капиталът", казва се в съобщението.

Съветникът по туризма на каталонската столица Агусти Колом окачестви нападението като „единичен случай“, който не изразява отношението на местните жители към туризма.

Това обаче е само една от акциите срещу туризма. Миналата седмица Arran проведе аналогична акция в град Палма де Майорка (Балеарските острови), а във Валенсия нейни членове символично окупираха апартаменти, за да демонстрират незаконното им предоставяне на туристите.

Крайно лявата младежка организация Arran се появи през 2012 година, тя е замесена в редица гръмки акции, свързани с искането за независимост на Каталония. През март нейни активисти извършиха нападение срещу каталонския клон на управляващата Народна партия в Барселона, а и отцепиха Борсата на Барселона. Целта и на двете акции бе да се стигне до референдум за независимост на региона.

Междувременно в Барселона може да се видят надписи срещу туристите. Освен това в града съществуват няколко организации на местни жители, които искат от властите да решат въпросите, възникващи от огромния туристически поток, по-специално с нелегалното даване на жилища под наем.


#Каталония #туристи #акция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »