„Зиаре“: България е новият данъчен рай за румънските компании

„Зиаре“: България е новият данъчен рай за румънските компании
A A+ A++ A

От: Ziare; Превод: БТА

Румънските инвеститори все по-често избират да си открият фирми в България, а миналата година броят на румънските компании, регистрирани в България, е нараснал с почти 50 процента.

Румънците не са единствените, които се пренасочват към България - броят на фирмите, идващи от Гърция, е нараснал със 72 процента, достигайки 3781 фирми, отбелязва сайтът.

„Сред причините, които подтикват румънците да започнат бизнес в България, са плоският данък, нивото на ДДС и таванът на осигурителните вноски“, смята Габриел Бириш, румънски адвокат, специализиран в данъчните въпроси.

„От фискална гледна точка те са много по-добре от нас както по отношение на плоския данък, който в България е 10 процента, така и по отношение на ДДС, който е 20 процента, а още повече що се отнася до социалните осигуровки, които са 29 процента, с таван от 2000 лева“, казва адвокатът.

„На практика независимо каква заплата трябва да дадеш на един българин, повече от 290 евро не плащаш за социални вноски – общо за служител и работодател“, отбелязва Бириш.

„Имат много по-ефективна данъчна администрация от нашата и са я преструктурирали с проекти, финансирани от Световната банка“, добавя адвокатът.

За сравнение в Румъния плоският данък е 16 процента, а ставката на ДДС достигна 24 процента след повишаването й с 5 процентни пункта през лятото на 2010 г.

#България #Румъния #компании

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници