Разграничаванена сръбски и албански райони в Косово

Разграничаванена сръбски и албански райони в Косово
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Разделението на територията на непризнатата република Косово на сръбски и албански райони може да стане дългосрочен компромис за решаване на конфликта. Това заяви първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич в авторска статия, публикува /БГНЕС/.

Според него разграничаването на сръбско и албанско е „единственото дългосрочно компромисно решение“ в предстоящия диалог с Косово. „В договора между сърби и албанци това е единственото възможно компромисно решение при запазването на особения статут на нашите църкви и манастири и Общността на сръбските общини в Южно Косово. Ако стана ясно, че това е невъзможно или неприемливо, ще продължа да се опитвам да допринеса за намирането на стабилно и реално решение“, пише сръбският външен министър.

Според оценката на Дачич общественият диалог за Косово и Метохия, обявен от президента Александър Вучич в неговата програмна реч като един от приоритетите, дава отговор „доколко зрели сме ние“. „Косово е наше богатство, но само до такава степен, в която ние се отнасяме към него като такова. Ние сами определяме неговата цена, но само при едно условия – че тази цена няма да бъде кървава“, посочи министърът.

Предложението да се „подели“ сръбската автономна област Косово и Метохия по национален признак, т.е. северните части, в които все още има сърби, да отидат към Сърбия, а останалата част да остане в ръцете на косовските албанци, не е нова. Но в Прищина в отговор на подобни предложения настояват подобен териториален подход да бъде приложен не само към Косово, но и към Южна Сърбия, където албанците са мнозинство в три общини.

След неофициалните преговори между сръбските и албански лидери в Брюксел, които се проведоха на 3 юни с посредничеството на външния министър на ЕС Федерика Могерини, косовският президент Хашим Тачи обяви, че диалогът между двете страни скоро ще приключи с приемането на „историческо споразумение“. В тази връзка Тази призова всички политически сили в Косово да се присъединят към процеса на диалог. Сръбският президент Вучич след разговорите също отбеляза, че е договорено възстановяването на диалога.

Според сръбския президент въпросът за Косово забавя напредъка на Сърбия, включително за членство в ЕС. По тази причина е необходимо да се избегне замразяването на конфликта. Вучич помоли Брюксел и за ускорено приемане на Сърбия в Евросъюза. Едни от условията за това са признаването на независимостта на Косово и прекратяването на приятелските отношения с Русия.


#конфликт #Косово #разделение #област

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"