Камен Плочев е новият управител на НЗОК

Камен Плочев е новият управител на НЗОК
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Народното събрание избра единодушно проф. д-р Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БГНЕС.

Проф. Плочев бе единственият кандидат за поста. Народните представители го избраха за шеф на Касата с 205 гласа "за", нямаше "против", само един депутат се въздържа.

Мандатът му в Касата е до 2020 г. До момента Плочев бе началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия.

Плочев заема мястото на д-р Глинка Комитов, който подаде оставка от поста в края на юни. Кандидатурата на Плочев бе внесена от името на ПГ на ГЕРБ и ОП. След избирането му Плочев коментира пред журналисти в парламента, че подводните камъни не са в НЗОК, а в системата.

„Подводните камъни са заложени първо в това, че това, което е най-голяма ценност - здравето, е превърнато в търговия, а всяко търговско дружество се стреми да печели. Аз съм от другата страна на бариерата - стремя се да давам здраве. Трябва да обърнем малко философията”, категоричен е новият шеф на Касата.

Според Плочев другият подводен камък са недостатъчните пари, което, обаче важи и за цялата държава. „Не мога да бъде егоист и да казвам - дайте на мен, не давайте за образование или за енергетика. Колкото има, с толкова ще се справим - това е задачата ни“, подчерта Камен Плочев. 

Преди да бъде избран проф. Плочев посочи, че има огромното желание да оправдае доверието, което депутати му оказват. „Никога не бих подписвал нещо незаконно.

Няма политическа длъжност, която да стои над морала, с който съм възпитан. Ще откажа и, ако това предизвика сътресения ще си подам оставката по достоен начин.

Не бива да допуснем системата да изпада в сътресения. Болните не бива да чувстват различия между НЗОК, Министерство на здравеопазването и недай си Боже депутати. В учените има потенциал да мислят нестандартно и може да се получи нещо”, каза новият шеф на Касата.

По време на дебатите Славчо Велков от БСП заяви, че си задал въпросите – как доказан специалист в медицината без да разбира нищо от финанси се е нагърбил с подобна задача и как честен човек като Плочев би реагирал, ако бъде направен опит за натиск в разпределението на този огромен ресурс от средства.

В цялата история на Касата от 18 години няма управител, който да е изкарал повече от две години там, допълни той. „НЗОК е национален интерес около, който си заслужава да се обединят мненията на депутатите. Ще призова колегите си да подкрепим кандидатурата на Плочев, защото точно в този момент НЗОК се нуждае от национален консенсус и да се надяваме, че той ще върши работа в интерес на българското общество“, категоричен бе Велков.

Според Георги Йорданов веднага светва червената лампа, че кандидатът, който трябва да управлява много средства в НЗОК, е само един. Това, според него, говори, че има проблем в тази система. Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки гръб цялата тежка система, посочи Христо Грудев от ГЕРБ.

Той припомни, че цялата Комисия по здравеопазване одобри кандидатурата му единодушно. Когато сте почетен, честен и коректен всичко е точно, каза още Грудев.

„Всеки избор за управител на НЗОК е натоварен с много очаквания и надежда, че нещата ще станат по-добре. Всеки избор поставя нови въпроси и прераства в дебат за това как се управлява Касата, кой носи отговорност за решенията.

Поздравления за идете, които представихте в концепцията си - да не се върви постфактум след събитията и да се търсят решения, че се обявихте против лобизма в Касата. Оправдайте очакванията, бъдете почтен, както казвате, че сте”, каза от своя страна Нигяр Джефер от ДПС.

Калин Поповски обясни, че и ПГ на ОП ще подкрепи кандидатурата на Плочев. „Той поема една тежка отговорност на една не дофинансирана система. Касата разполага с 500 лв. на година за здравеопазването за един български гражданин”, заяви Поповски.

Според Хасан Адемов решаването на тежките проблеми в здравеопазването минава през търсене на консенсус и надпартийно обединение в тази сфера.

„Искаме да търсим консенсус за търсене на решение на тежките проблеми в здравеопазването. Избираме 16-тия управител за 18-годишната история на Касата, което значи, че този пост е изключително неустойчив. Дефицитът в системата се увеличава непрекъснати и в мандата си ще продължите да работите в условията на финансов дефицит. Вие ще се справите с този възел, защото имате опита и експертизата“, каза Адемов.



#НЗОК #събрание #пост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"