НАП планира да привлече и гражданите в трудната борба с контрабандата на горива

НАП планира да привлече и гражданите в трудната борба с контрабандата на горива
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

НАП планира да привлече и гражданите в трудната борба с контрабандата на горива. Идеята на данъчните е залегнала в нова наредба за фискалните устройства, публикувана за обществено обсъждане,информира ДАРИК.
 
Всички бензиностанции ще бъдат задължени да издават касови бележки с QR код, а всеки шофьор, който зарежда автомобила си, ще може с помощта на смартфона си да сканира кода и веднага да провери дали покупката му е отчетена в системата на НАП. Това става ясно в мотивите на Министерството на финансите, придружаващи проектонаредбата. Целта е да се стимулира гражданският контрол срещу сивия сектор, обясняват от Министерството на финансите (МФ).

С QR кодовете ще може да се участва в лотарията на НАП, обясни говорителят на приходното ведомство Росен Бъчваров". Все още обаче не е ясно как точно трябва да реагира будният гражданин, ако открие, че е заредил от некоректна към бюджета бензиностанция. Това ще бъде описано допълнително, каза Бъчваров. Планира се QR кодовете да станат задължителни от септември 2018 г.

Промените, предлагани в наредбата, ще принудят компаниите от петролния бранш не само да въведат касови бележки с QR код, но и да направят цялостни нововъведения в системите и уредите, индикиращи пътя на горивото, количествата и оборотите. Всяка бензиностанция ще трябва да прелицензира електронната си система с фискална памет пред НАП и Българския институт по метрология (БИМ).
 
Това според МФ се налага, защото инспекторите от двете ведомства са установили много случаи на манипулиране на уреди и умишлено прекъсване на връзките в системата, при което не се отчитат продажби на гориво и се избягва плащането на ДДС и акциз.

Всяка бензиностанция ще трябва да изработи наново схема на връзките между касовите апарати, колонките и уредите за измерване на горивото в резервоарите, като тази схема трябва да бъде одобрена от НАП и БИМ. Схемата трябва да се съхранява във всяка бензиностанция и при поискване да бъде представяна на инспекторите, за да се сравни дали действителното положение отговаря на одобрената конфигурация. Отделно всяка промяна в схемата ще подлежи на допълнително одобрение. Затяга се и достъпът до устройствата и връзките. Само техници от оторизиран сервиз, притежаващи уникален сервизен ключ, издаден от производителя или вносителя, ще могат да пипат системата.

Електронните системи с фискална памет на бензиностанциите трябва да бъдат така програмирани, че при прекъсване на връзката между резервоарите, колонките и касовите апарати пистолетите за зареждане на колите автоматично да блокират.


Наред с това в НАП трябва да се получава по електронен път информация за наличните горива при спиране на системата, както и на горивата при нейното рестартиране. Целта на всичките тези промени е да не може да се продават горива, без да се отчитат.

Предложените промени в наредбата се очаква да повишат приходите от ДДС в бюджета с 10%, което представлява приблизително увеличение със 150 млн. лв., пише в мотивите към проекта. По предварителни оценки еднократните разходи на бензиностанциите за изпълнение на новите изисквания ще бъдат около 122 млн. лв. Срокът е до края на септември 2018 г.

#НАП #бензиностанция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"