Планетата Венера е нашата най-близка съседка от планетите(ВИДЕО)

Планетата Венера е нашата най-близка съседка от планетите(ВИДЕО)
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Планетата Венера е нашата най-близка съседка от планетите. Тя е земеподобна планета, много близка по големина и общи качества до Земята. Наричат я дори „планетата-сестра на Земята“, пише ДАРИК.


Тя е с по-малък размер от Земята - диаметърът и е 12100 км. Обикаля около Слънцето по орбита с радиус около 108 млн. километра. Орбитата й е най-близка до окръжност, за разлика от орбитите на останалите планети.

Нейното променящо се положение по небето е привличало вниманието на наблюдателите от древен Вавилон още 2000 г. пр. н. е., а първите известни таблици за нейното движение са били съставени по времето на цар Амизадуга, през първата половина на XVII век пр. н. е..

Венера е най-яркият обект на небето след Слънцето и Луната.

Орбитата й е вътре в орбитата на Земята, затова на небето тази планета никога не се отклонява от Слънцето на повече от 47 градуса и може да се види вечер на западния небосклон или сутрин на източния. Затова често я наричат Вечерница или Зорница.

Венера е приковавала вниманието на човека почти толкова дълго, колкото и Луната.

Докато Луната е била покровителка на лова и плодородието, въплътени при древните гърци в богинята Артемида, Венера олицетворява богинята на любовта Афродита - ранг, който тя наистина е заслужила с игривите промени във външния си вид.

#Венера #Земята

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »