Силни валежи в Истанбул, градушка колкото орех в Одринско

Силни валежи в Истанбул, градушка колкото орех в Одринско
pixabay.com
A A+ A++ A

Пороен дъжд се изсипа над Истанбул във вечерните часове. Валежът, придружен с градушка и силна буря, продължи близо 20 минути и нанесе огромни щети, пише ДАРИК.

Има повредени покриви, изпочупени прозорци, избухнаха пожари, реки от вода заляха пътищата. Преустановено бе движението в европейската част на мегаполиса. Летището Ататюрк за кратко преустанови работа, самолетите се отклоняваха към други летища. Един строителен кран падна върху покрива на гарата Хайдарпаша на азиатския бряг на мегаполиса и нарани един човек, който бе настанен в болница. От падането на крана избухна пожар, който бързо бе потушен. Пострада и арменското гробище, намиращо се в квартала Пангалтъ,община Шишли.От бурята се е съборила една от стените на гробищния парк. Двама души са ранени.

От центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община съобщиха, че за 20 минути са паднали 40 литра валежи на квадратен метър; 372 светкавици и гръмотевици са регистрирани по време на пороя.Мълния порази дървен склад в квартала Кяътхане, избухна пожар, но бе овладян от екипи на пожарната. Екипи на центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община участваха в спасителните дейности. 6388 души с 1194 коли и 417 моторни помпи са включени в отстраняването на щетите.
 
Пороен дъжд, придружен с градушка и гръмотевици, се изсипа в района около ГКПП Капъкуле. От одринската метеорологична служба съобщиха, че на Капъкуле е валяла градушка с големина на орех.

Изпочупени били стъклата на много коли, нанесени са и други материални щети. Градушката е поразила и слънчогледовите насаждения в Одринско.
 
От одринската община с високоговорители предупреждават, че има опасност от нови валежи и наводнения в района на Одрин и Къркларели.
 
От истанбулската служба за бедствия и кризи предупредиха и населението на Истанбул за възможни нови силни валежи и препоръчаха да не се излиза навън през нощта.

#валежи #градушка #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"