Срока на Времената комисия за НДК остава

Срока на Времената комисия за НДК остава
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Депутатите не удължиха срока на работа на Времената комисия за НДК, предаде БГНЕС.

До края на септември да бъде удължен срокът на Временната комисия за НДК, за да стане ясно кой носи отговорност и кой е покровителствал злоупотребите в НДК, настояваха от БСП.

За това предложение, обаче гласуваха за 92 депутати, 103 бяха против и един се въздържа. Парламентът прие доклада на комисията.

„Един от аргументите ни за удължаване на срока на работата на Комисията за НДК е, че от ГЕРБ отказаха да поканят премиера Борисов на заседанията й, заяви Жельо Бойчев от БСП. „Стана ясно, че е имало смисъл от работата на тази комисия. Какво успя да установи тя? От преведените 17 млн. лв. с решение на Министерски съвет за адаптиране сградата на НДК за нуждите на българското председателство 3,569 млн. лв. са похарчени нецелесъобразно или по-точно казано не за нуждите на българското председателство. Проведените обществени поръчки за НДК са опорочени. Извод, който е направен от доклада на външния одитор, назначен от министър Лиляна Павлова“, посочи Бойчев.

Атанас Костадинов от БСП заяви, че и на най-големия си враг не пожелава да види това, което се е установило в тази комисия. „Станахме свидетели на най-уродливи форми на прояви на алчност и безхаберие. В комисията сме свършили половината от работата си. Установили сме само фактите,които показват хронологията на процеса. Трябва ни време освен фактите да открием и обстоятелствата“, каза той.

Дора Христова, пък подчерта, че Воля гласували против доклада, защото имали предложения към доклада, които не се приеха.

Тук не е детска градина, става дума за милиони на български данъкоплатци, скара се Румен Гечев. „Много е странно защо НДК като пинг понг разиграване минава от министерство на културата в друго министерство и друго“, заяви той.

Няма да отклоните пътя на България от европейската й интеграция. НДК е институция, която не е само за председателството, а и за целия български народ, предупреди Снежана Дукова от ГЕРБ. Тя бе категорична, че НДК ще продължи да съществува и след председателството, което България ще осъществи по достойнство. „Комисията за НДК безспорно свърши много работа, тя работи ефективно и извънредно. Изпълни ангажиментите, които имаше да изясни обективните факти и обстоятелства, които са се случвали във времето“, добави Дукова.

Диана Йорданова от ГЕРБ, която бе и председател на Комисията за НДК заяви-„колегите задават въпроса защо Мирослав Боршош е оставен да си харчи едни пари.След като сте такива големи специалисти искам да попитам защо не зададохте този въпрос към вашия вицепремиер Деница Златева. Защо тя не го реши?“, запита тя. „Уставът е одобрен от нея с дата 24 февруари 2017 г. Правата и задълженията на Изпълнителния директор на Съвета на директорите се определят в този устав. Златева не е предприела абсолютно никакви мерки“, посочи тя и уточни, че министър Лиляна Павлова е изпратила писмо директорът да предприеме действия по ограничаване самостоятелните разпоредителни действия над 50 000 лв. „Докладът за работата на комисията е изключително дълъг, той е достъпен за всички народни представители и общество“, обясни Диана Йорданова. „В момента текат процесуално-следствени действия, има повдигнати действия, така че правораздавателните органи си вършат работа“, каза още тя.

Жельо Бойчев обаче и отвърна, че няма как 2 години това което се е случвало в НДК да бъде оправдавано с Деница Златева.

Работата на Комисията за НДК е като на Христофор Колумб, който не знаел къде отива, като стигнал не знаел къде се намира, а като се върнал не знаел къде е бил, пък заяви Велислава Кръстева от ДПС. 


#Парламент #НДК #доклад #комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »