Европа с второстепенна роля в световната икономика

Европа с второстепенна роля в световната икономика
Източник: pixabay
A A+ A++ A

В дългосрочна перспектива Германия и останалите европейски страни нямат шанс да доминират в света и трябва да търсят нови пътища и нови партньори. /БГНЕС/

Фундаменталният анализ на известната американска компания PricewaterhouseCoopers /PwC/ за перспективите за развитие на икономиките на отделните страни в глобален план, който бе публикуван в началото на годината под названието „Светът 2050“, не привлече тогава достатъчно внимание. /БГНЕС/

Германската преса му обърна внимание днес, в навечерието на парламентарните избори във Федералната република. Порталът finanzen100.de, който е част от издателската група „Фокус“, публикува в превод на немски език на откъси от този доклад, засягащи Германия. Кое направи впечатление на германските финансови експерти?

Еднозначният извод на американския анализ се състои в това, че в бъдеще Германия, а и цяла Европа ще загубят своята днешна икономическа доминация и ще играят второстепенна роля в световната икономика. И ако днес Германия се нарежда сред водещите икономически държави в света, заемайки пето място в класацията, то към 2050 г. ще падне на девето място. Тя ще бъде изпреварена от Китай, който се превръща в световна държава номер едно в света, Индия, която ще бъде световна държава номер две, а също така Индонезия, Бразилия, Мексико и Япония. САЩ в тази класация са трети, а Русия ще запази позицията си от 2016 г., когато е заемала шестото място. На десето място ще се окаже Великобритания. Франция, която все още влиза в десетката, ще бъде 12-та, а Италия ще отстъпи пред Иран, Пакистан и Египет, премествайки се от днешното 12-то място на 20-то. Виетнам, Филипините и Нигерия ще дишат много сериозно във врата на европейските страни. Всички оценки са направени в доларовия еквивалент на БВП.

Бъдещето принадлежи на Азия, пишат експертите на PwC. В своя анализ те са проучили различни фактори. Сред тях са броят на населението, развитието на икономиката, технологичният прогрес, обемът на международната търговия, обемът на чуждестранните капиталовложения. Китай вече превъзхожда САЩ по размера на БВП, но към 2050 г. тази разлика ще нарасне почти 9 пъти.

Експертите смятат, че Германия и Централна Европа категорично се нареждат сред губещите в тази надпревара. Икономическият растеж на Германия до 2050 г. ще бъде средно годишно само 1,3% и всяка година трудоспособното население ще се съкращава с 1%. 


#Германия #растеж #анализ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »