Тръмп и Тилърсън : Двете кули

Тръмп и Тилърсън : Двете кули
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Държавният департамент на САЩ начело с Рекс Тилърсън се намира в „открита война“ срещу президентската администрация по редица ключови въпроси. /БГНЕС/

Това констатира изданието Washington Free Beacon, позовавайки се на свои източници. Основните конфликтни точки са кадрите, палестинско-израелското регулиране, отношенията с Иран и конфликта около Катар, уточнява изданието.

Според източниците Държавният департамент се намира сега в състояние на „масови тотални нарушения“. Причината е, че високопоставени служители, работещи под ръководството на Тилърсън, пренебрегват директивите на Беля дом за кадрите и политиката на ведомството.

Въпросът с кадровите назначения в дипломатическата служба на САЩ остава един от най-напрегнатите, защото ведомството препятства назначаването на доверени на президента лица на свободните длъжности. Това положение позволи на служителите, назначени при предишната администрация на Барак Обама, да продължат работа и да формират политика, която противоречи на програмата на Белия дом.

„Не е тайна, че Държавният департамент провежда открита политическа война, включително неподчинение и медийни кампании срещу Тръмп“, твърди аналитик по външната политика, цитиран от изданието. „Държавният департамент все още се управлява от хора, които разработиха и реализираха политиката на Обама в Близкия изток. Тилърсън трябваше да прочисти (ведомството – ред.), но не пипна половината от тях и скри другата половина на влиятелни позиции. Това са кадрови служители, призовани да попречат на Тръмп да промени това, което те самите са правили“, поясни източникът.

Една от основите точни на разногласия са многото свободни щатове във ведомството. Източници разкриха пред изданието, че Белият дом е изпратил многобройни списъци с потенциални кандидати за работа в Държавния департамент, но помощниците на Тилърсън са ги игнорирали. Това положение повлия върху моралния дух на президентската администрация и засили напрежението между Тръмп и Тилърсън.

По-рано се съобщаваше, че във ведомството в момента са вакантни постовете на редица заместници и помощници на държавния секретар, отговарящи по отделни направления, включително за отношенията с Русия.

Тези дни телевизия CNN съобщи, че Тилърсън обмислял да подаде оставка до края на годината заради разногласията с Белия дом. Впоследствие говорителката на Държавния департамент Хезър Науърт опроверга това съобщение, окачествявайки го като лъжливо. 


#администрация #департамент #Белия дом #кадри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"