Повечето българи искали икономическо развитие, а не природа

Повечето българи искали икономическо развитие, а не природа
Едва 30% от анкетираните са на мнение, че природата трябва да се запази, независимо дали това пречи на растежа, сочи проучването. Снимка: wildbulgaria.org
A A+ A++ A

Над половината от българите смятат, че икономическото развитие е по-важно от околната среда, според изследване на Института за социални изследвания и мениджмънт, посветено на протестите и стопирането на измененията в Закона за горите.

Едва 30% от анкетираните са на мнение, че природата трябва да се запази, независимо дали това пречи на растежа, сочи проучването, цитирано от „Дарик".

Планинските региони ще пострадат икономически, ако големи територии от страната добият статут на защитени - е мнението на над 50% на хората от тези райони, посочва изследването, представено от социолога Мира Радева.

"На въпроса какъв трябва да бъде приоритетът на държавата на настоящия етап на икономическо развитие, 62% казват, че приоритет трябва да бъде осигуряване на по-висок стандарт на населението спрямо 30 процента, които казват, че околната среда трябва да се защитава, дори и да нямаме икономическо развитие," обясни Радева.

Жителите на Банско, Разлог и Добринище виждат бъдещето си в туризма, показва още проучването.

"95% смятат, че перспективата на региона им е в туристическо развитие. Все пак трябва да имаме предвид, че това са планински региони и там освен туризъм, картофи и тютюн май нищо друго не върви. Това е и единственият шанс за работни места. 51 процента категорично подкрепят изграждането на подобни съоръжения, 30 на сто са с положителна нагласа. Протестите, които видяхме от двете страни, показаха, че управляващите не са си свършили работата да обяснят на хората за какво става дума – нито какво печелят, нито какво губят, нито кой печели, кой губи," каза Радева.

„60% от българските територии са защитени, което ни поставя на първо място в ЕС. Най-вероятно зад това стоят чужди интереси," посочи тя.

#Закона за горите #проучване #Мира Радева #социолог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »