„Индъстри уоч“: Стагнацията в Европа ограничава растежа на българския износ

„Индъстри уоч“: Стагнацията в Европа ограничава растежа на българския износ
Част от българските износители търсят нови ниши и пазари, пренасочвайки се към развиваща се Азия, прогнозират от компанията.
A A+ A++ A

През следващите 12-18 месеца очакваме Европа да стагнира, което ще ограничи потенциала за растеж на българските експортни сектори, се казва в доклад на анализаторската компания "Индъстри уоч".

Затова и част от българските износители търсят нови ниши и пазари, пренасочвайки се към развиваща се Азия, която ще продължи да расте с над 7% в реално изражение и през 2012-2013 г., обясняват от компанията.

В България кризата се изрази преди всичко в рязко свиване на инвестициите, които така и не се възстановиха след първоначалния шок. По последни налични данни обаче преките чужди инвестиции в страната се увеличават, продължава да расте и вносът на инвестиционни стоки. Постепенно ще започне да се съвзема и банковият кредит към бизнес сектора, гласи още докладът.

Сегашното състояние на българската банкова система (висока ликвидност и значителни резерви) позволява бързо разширяване на бизнес кредита при наличие на достатъчно собствен капитал у предприемачите, показват данни на анализаторската компания.

Стабилният публичен сектор ще продължи да бъде необходимо условие за растеж на българската икономика.

В условията на ниска инфлация до края на 2012 г. обаче ръстът на приходите в бюджета ще бъде минимален, което ще изисква задълбочаване на структурните реформи, увеличаване на контрола върху разходите и повишаване на ефективността на публичния сектор, прогнозират експертите от "Индъстри уоч".

#"Индъстри уоч" #България #Европа #рецесия #износ #инвестиции #стагнация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »