Стачката на БДЖ блокира страната, засяга и чужбина

Стачката на БДЖ блокира страната, засяга и чужбина
Снимка: Труд
A A+ A++ A

Стачката на Българските държавни железници блокира цялата страна.

Международният влак Истанбул–Белград е спрял на гара Пловдив и няма да тръгне от там, тъй като е пристигнал на гарата във времето на стачката, предаде „Фокус“.

Около него са се събрали около 50 протестиращи. Стачкуващи железничари има на други места в района на гарата.

Те са разпръснати на групи. Протестиращите носят синдикални знамена и скандират „Стачка“. Пътници на гарата няма.

14 влака от Пловдив до Асеновград няма да се движат днес.

Около 4-5 влака има на коловозите. На гарата присъстват представители на синдикатите – КНСБ, КТ „Подкрепа“, на Синдиката на железничарите в България.

Около 80 души са протестиращите срещу съкращенията в БДЖ на гара Варна.

Във Варна протестът протича сравнително спокойно. Хората са облекли жилетки на синдикатите – КТ „Подкрепа“ и КНСБ и развяват знамена.

Пред медии стачкуващите изразиха притесненията си, че ако бъдат съкратени, трудно биха могли да си намерят друга работа, особено в условията на криза и по време на зимния сезон.

Около 28 души от служителите на БДЖ във Варна, които са в близка до пенсионната възраст, са подали заявления за напускане от структурите на дружеството.

Засега няма спрени влакове на гарата. Към 8.30 часа пристигна влакът от Добрич.

Около 30 души са стачкуващите на гарата в Ямбол. В Кюстендил също стачкуват около 30 служители на БДЖ.

Спрени влакове има в Горна Оряховица, Плевен и Русе. На първи перон на гарата в Горна Оряховица тази сутрин са излезли да стачкуват около 350 служители на железниците.

Стачкуващите в Шумен са около 15 души. Синдикалистът Драгомир Драганов заяви, че със заповед от снощи ръководителите на движение, смятащи да стачкуват, са заменени от началник гарите.

Според синдикалисти обаче някои от тях нямат нужната квалификация да изпълняват тази дейност.

Касите в Шумен работят, но билети за някои влакове не се продават, защото не е сигурно дали ще пристигнат в града.

В 8.30 часа на гара Шумен пристигна пътническият влак от Варна, който трябва да тръгне обратно в 13.10 часа. Неговият машинист заяви, че ще изпълни курса по разписание, защото не е виждал семейството си от снощи, но не е съгласен с действията на ръководството.

На гарата в Благоеврград няма никакви служители. Гишета са затворени, а на жп станцията присъства единствено ръководител движение, като той обаче не пожела да дава никакви изявления и изгони журналистите от кабинета си.

Единственото, което каза бе, че служителите на гарата в Благоевград подкрепят символично протестните действия.

Единственият влак, който днес заминава от жп гарата в Благоевград, би трябвало да тръгне в 12.35 часа, а всички останали влакове са преминаващи.

На Централна гара в София днес се събраха неколкостотин души, които организираха протестно шествие около пероните на гарата.

#Централна гара #София #машинист #Благоевград #Драгомир Драганов #Шумен #Русе #Плевен #Горна оряховица #Кюстендил #Добрич #Ямбол #Варна #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #гара #влак #БДЖ #Асеновград #железничари #Пловдив #Белград #Истанбул #Българските държавни железници #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »