Мекотели дълголетници

Мекотели дълголетници
източник: Wikipedia/Flickr NOAA Photo Library
A A+ A++ A

Гигантски тръбовиден червей, който живее в дълбоки води с изобилие от храна и в отсъствие на хищници, може да достига възраст от 1000 години, съобщи /Дарик/.
 
Обичайната продължителност на живота на Escarpia laminata е около 300 години.

"E. laminata измества границите на общоприетото дълголетие" - каза Алана Дъркин от университета "Темпъл" във Филаделфия. 

Тези тръбовидни червеи приличат на пластмасови сламки с малко розово цветче в края - хрилете им. E. laminata живеят на дълбочина от 1000 до 3300 метра под морската повърхност, събрани от пет до над 200 екземпляра около студени процепи. Тази среда е благоприятна също за всякакви миди, ракообразни и дребни червеи. Гигантските червеи могат да надхвърлят 1,5 метра и се хранят от симбиоза, която образуват с бактерии, изобилстващи в процепите.

Установяването на възрастта на гигантските дълбоководни червеи е трудно, защото те нямат постоянен твърд скелет или тъкан с "пръстени", които да могат да се броят.
 
Учените са използвали модел на растежа от предишен труд за различни видове червеи. Те са въвеждали в него реални данни от едногодишни наблюдения, които са служили за установяване на темпа на растеж. 

Възрастта от 1000 години е предполагаема. Обичайната продължителност на живота на E. laminata вероятно е 250 - 300 години. Това поставя тези създания на второ място след дълбоководната мида Arctica islandica, която може да живее 500 и повече години.
 
Образуващите колонии животни, като някои корали, попадат в друга категория. Те могат да живеят и над 4000 години.  

#червеи #живот #възраст #растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »