Държавата разпореди санитарна сеч в някои горите

Държавата разпореди санитарна сеч в някои горите
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Министерството на земеделието, храните и горите възнамерява да разшири санитарната сеч заради растяща болест по дърветата в различни райони на страната. Това се разбира от писмения отговор на ресорния министър Румен Порожанов до депутати от опозицията, предаде БГНЕС.

Според народните представители в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик, Бургас са налице значителни щети от корояди и последвали заболявания по горските масиви. Министърът на земеделието Румен Порожанов посочва, че в страната са регистрирани повреди върху 280 000 декара иглолистни гори, в това число от корояди в размер на 113 000 декара. Превантивните мерки срещу тези вредители са ограничени, скъпи и с неясен резултат, смятат от министерството.

От ведомството потвърждават, че се забелязва разширяване на засегнатите от корояди и фитопатогенни гъби гористи местности. Заради това вече са разпоредени постоянен мониторинг, както и ускоряване процеса на възлагане на санитарни и принудителни сечи. Повечето от постановените срокове за изпълнение на тези и други мерки са 30 юли и 30 септември 2017 г.

Румен Порожанов посочва още, че при констатиране на над 60% съхнене горска територия, ще се пристъпва към 100% санитарна сеч. Същото се отнася и до сериозно засегнатите иглолистни гори в съседство. До края на месеца трябва да се прокарат и технологични пътища за ускоряване на санитарната и принудителна сеч. Отговорник за изпълнението на мерките са държавните горски предприятия.

#сеч #гори #държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »