„Ню Йорк Tаймс“: Бедни сърби продават бъбреците си в България

„Ню Йорк Tаймс“: Бедни сърби продават бъбреците си в България
В Сърбия търговията с органи е незаконна и за нея може да се получат до 10 години затвор. Това обаче не плаши жителите на райони с безработица над 50%. Снимка: „Ню Йорк таймс“
A A+ A++ A

От „Ню Йорк Таймс"; Превод: БГНЕС

Нелегалната търговия в човешки органи процъфтява в световен мащаб. Доскоро основните „доставчици“ на органи бяха Китай, Индия, Бразилия и Филипините.

В последно време има много предложения и от бедните европейски държави, които пострадаха от кризата - Испания, Италия, Гърция, Русия и бившите съветски републики. В списъка са и други бивши социалистически страни като Сърбия.

В Сърбия търговията с органи е незаконна и за нея може да се получат до 10 години затвор. Това обаче не плаши жителите на Долйевица, в източната част на страната, където безработицата сред 19 000 души е над 50 на сто.

Тук е направен опит за регистриране на агенция за продажба на органи и кръв в чужбина.

Виолета Чавач, която се смята за говорител на агенцията, каза, че около 3000 души са изразили желание да се включат в кървавата търговия и поради отказа на правителството да регистрира тази агенция сега те се опитват да продадат органите си в България или Косово.

Съсредоточен пред своя компютър Павле Мирков внимателно следи всеки ден отговорите за предложения от него за продажба бъбрек. Той е описал кръвната си група и е дал своя телефон.

Заедно с жена си той е останал без работа. Имат две непълнолетни деца, които трябва да се образоват и хранят.

Готов е да продаде бъбреците си за 40 000 евро, но предложението му вече 6 месеца не получава сериозен отговор.

Жена от Македония предлага 24 000 евро - 16 000 по-малко от поисканата сума. Купувач от Германия се отказва в последния момент. Той не се страхува от съдебни преследвания.

„Това е моето тяло...С него мога да правя каквото си поискам“, казва Павле Мирков. Сега могат да подсигурят само по едно хранене на ден за децата. Те са убедени, че няма какво много да загубят.

Правителствените чиновници са убедени, че Сърбия не е толкова бедна хората да продават органите си. Полицията твърди, че през последните 10 години не е регистриран нито един случай за търговия на органи.

Експертите, които следят този проблем, поясняват, че това е така, защото трансплантациите се извършват в трети страни и много трудно могат да се открият следите. Те поясняват, че поради бедността все повече хора в Европа продават освен бъбреците си, костен мозък и роговица.

За самата Сърбия този феномен е сравнително нов. Нелегалната търговия се извършва най-често през интернет, но в нея се включват и безмилостни престъпници, които използват трагедията на бедните хора.

В Испания, Италия, Гърция и Русия могат да бъдат открити обяви за продажба на всякакви органи, но в същото време и коса, сперма, кърма. Цената на белия дроб достига 250 000 евро.

В края на месец май израелската полиция задържа 10 души, които са участвали в международна престъпна мрежа за нелегална търговия с органи в Европа. Основните им жертви са били бедни граждани от Молдова, Казахстан, Русия, Украйна и Беларус.

Всяка година в света се продават нелегално между 15 и 20 000 бъбреци.

#Косово #България #търговия с органи #бъбреци #Сърбия #„Ню Йорк таймс“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници