Експерти: Сериозни проблеми по язовирите

Експерти: Сериозни проблеми по язовирите
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Сериозни проблеми по язовирите констатират проверяващите експерти от областната комисия, съобщиха ФОКУС. Данните представиха областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, заместник областният управител Волен Дичев и председателят на комисията инж. Любомир Христов. 54 са проверените до момента язовири на територията на област Ямбол от Комисията за обследване на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях. Област Ямбол е от областите с най-много язовири. „Язовирите са възможност за общините, но и отговорност“, каза областният управител Димитър Иванов.

Собствениците трябва да вземат мерки язовирите да бъдат в добро експлоатационно състояние. Защото главната цел на проверките на всички язовири сега е осигуряване и гарантиране на безопасната експлоатация на язовирите, за да не допуснем риск за живота и здравето на хората“, подчерта Иванов.
Проверките на техническото и експлоатационно състояние на язовирите стартираха от община „Тунджа“, която по данни на ДАМТН (Държавната агенция метеорологичен и технически надзор) има 131 язовира. По наредбата собственикът трябва да осигури оператор за всеки от язовирите. В случая община „Тунджа“ има определен оператор само за 69 от съоръженията. Първите констатации на експертите представи заместник областният управител Волен Дичев. „При първите проверки комисията се сблъсква със сериозни проблеми на язовирите и водните обекти. Свидетели сме на не добро стопанисване на язовирите. В продължение на 40-50 години не се е правило необходимото и достатъчно за доброто им експлоатационно състояние“, каза Дичев. Той очерта и основните проблеми, които се констатират при повечето от проверените обекти: по много от язовирните стени растат дървета и храсти, което води до затруднен или невъзможен достъп до основния изпускател; намалена е проводимостта на преливните съоръжения, което води до опасно повишение на водното ниво в язовира. Има случаи на самоделни бетонни „преливници”. По такъв начин ползвателят задържа по-високо водно ниво, а това води до преливане на язовира; на почти всички посетени язовири основните изпускатели не могат да се проверят дали работят. Има такива с повредени или затрупани с наноси входни шахти и решетки. Не се спазва изискването на Наредбата собственикът на язовира да поддържа проводимостта на речното корито на отстояние 500 м след язовира. За съоръженията, които не са били в списъка с потенциално опасни обекти, няма планове за действие в аварийни ситуации.


Според инж. Любомир Христов проблем е и липсата на техническа документация на водните обекти и документални данни за състоянието и поддържането на язовирите. „За всеки обследван обект комисията съставя протокол по образец за техническото състояние на язовирните стени и съоръженията. Протоколът се предоставя на областен управител и на оператора и собственика. Има конкретни срокове за отстраняване на нередностите, които сме констатирали“, каза той.

#язовири #проблеми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »