Опозиционни депутати дадоха закона за конфискацията на Конституционния съд

Опозиционни депутати дадоха закона за конфискацията на Конституционния съд
КС не е обявил мотивите, с които депутатите са атакували още невлезлия в сила закон. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество вече е в Конституционния съд (КС).

Месец и половина след като беше публикуван в „Държавен вестник“, 59 депутати от опозицията поискаха отмяната му, ппредаде в. „Труд“.

КС още не е допуснал делото до разглеждане, а само го е образувал. Интересен факт е, че за докладчик по един от най-ключовите закони на ГЕРБ е определен бащата на депутата от управляващата партия Александър Ненков - Румен Ненков.

Ненков-баща е посветил цялата си практика като съдия на наказателното право и изборът му изглежда логичен.

Изказването на премиера Бойко Борисов, че законът за конфискацията трябва да бъде приет, защото в противен случай ще си подаде оставката, обаче може да се приеме като косвен натиск върху конституционния съдия.

КС не е обявил мотивите, с които депутатите са атакували още невлезлия в сила закон. Става ясно обаче, че те не оспорват отделни текстове, а целия нормативен акт за борба с незаконното богатство. Според опозицията той противоречи не само на конституцията, но и на международни договори.

Основните аргументи на опозицията срещу новия закон са, че накърнява неприкосновеността на частната собственост и не дава достатъчно средства за защита.

От БСП и ДПС имаха опасения, че той може да бъде използван за репресия на неудобни на властта. Законът за конфискацията предвижда, че за да започне проверка на нечие имане, е достатъчно да бъде повдигнато обвинение за престъпление.

Имуществото ще бъде отнемано, ако се разминава с поне 250 000 лв. със законните доходи. А съдът ще постановява конфискация, независимо дали човекът е осъден или оправдан за престъплението.

#Закон за отнемане на незаконно придобито имущество #Закона за конфискацията #Конституционния съд #КС #депутати #опозиция #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"