Строгите мерки за борба с глобалното затопляне остават в Калифорния

Строгите мерки за борба с глобалното затопляне остават в Калифорния
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Депутатите в калифорнийския парламент одобриха удължаването до 2030 г. на строгите мерки, прилагани от щата Калифорния за борба с глобалното затопляне, предаде Дарик.

Така де факто те удължиха до 2030 г. пазарът на въглеродни емисии, съществуващ в щата. За одобряване на удължаването на мерките в щата Калифорния гласуваха две трети от депутатите в законодателното събрание и Сената на Калифорния. Това е голяма победа за губернатора на щата, демократа Джери Браун, който е силно ангажиран с въпросите за защитата на околната среда. Браун, който е на 79 години, иска да превърне Калифорния, най-населения американски щат, в модел по отношение на спазване на целите, установени в Парижкото споразумение за климата. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 1 юни намерението да изтегли страната от този договор.

"Калифорния още веднъж се противопостави решително на една екзистенциална заплаха", написа в Туитър губернаторът на щата по повод решението на калифорнийските парламентаристи. "Републиканците и демократите оставиха на страна разногласията си, за да вземат едно храбро решение. Това прилича на добро управление", допълни Джери Браун. "Климатичните промени са реални. Те заплашват всяка форма на организация при хората", добави той.

Преди пет години Калифорния си наложи лимит на емисиите на парникови газове, като предприятията трябваше да купуват разрешения за всеки тон парников газ, който изхвърлят в атмосферата. С времето таваните на емисиите се снижават и предприятията, които замърсяват най-много, могат да купят кредити за емисии от онези предприятия, които отделят по-малко вредни емисии в атмосферата, припомня Франс прес.

Калифорнийските парламентаристи също така одобриха мерки за засилване на контрола върху атмосферното замърсяване и за увеличаване на глобите за замърсителите.

В Калифорния качеството на въздуха е едно от най-лошите в САЩ. Щатът обаче намали значително емисиите си на парникови газове през изминалото десетилетие. Калифорнийските власти се ангажираха да намалят до 2020 г. емисиите на парникови газове на щата до нивата им през 1990 г. Те поеха и ангажимента до 2030 г. да направят така, че емисиите на щата на парникови газове да са с 40 процента по-малки в сравнение с нивата им от 1990 г.

Губернаторите демократи на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон обявиха в началото на юни създаването на "алианс за климата" след решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Тези три щати съставляват близо една пета от американското население и над една пета от БВП на страната. Те обявиха, че са решени да изпълнят американската цел за намаляване с 26-28 процента емисиите на парникови газове в сравнение с нивата им през 2005 г.

#Калифорния #Парламент #Сената #газове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"