Естония с посолство в Люксембург

Естония с посолство в Люксембург
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Естония ще отвори електронно посолство в Люксембург през 2018 г., за да съхранява там своите бази данни, съобщава бТВ.

В него ще се съхраняват данни за данъците, недвижимите имоти, търговските предприятия, документите за самоличност, пенсиите, законодателството и преброяването на населението.

Това е първото посолство за електронни данни в света”, обясни естонският премиер Юри Ратас, чиято страна е най-технологично развитата в ЕС. Повечето обществени услуги в Естония са достъпни на специален портал в интернет, а електронното гласуване е въведено от 2005 г.


Залата със сървъри ще е под засилена охрана и ще съхранява важна информация на естонското електронно правителство, които ще останат достъпни дори ако системата на националната територия излезе извън строя.

„Това е част от т.нар. ежедневна дигитална хигиена в нашите все по-дигитализирани общества”, пише в декларация на естонския премиер, който подписа с люксембургския си колега Ксавие Бетел споразумение за съхраняването на естонскитке данни.

Естония има консулство в Люксембург, но посланикът ѝ в тази страна живее в Брюксел. Електронното посолство няма да е свързано с това в Брюксел, нито с консулството в Люксембург.

#Естония #Люксембург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"