Европейския комисар Мария Габриел се срещна с Борисов в Министерския съвет

Европейския комисар Мария Габриел се срещна с  Борисов в Министерския съвет
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с европейския комисар Мария Габриел, чиято кандидатура беше гласувана с огромно мнозинство от Европейския парламент в началото на месеца. /БГНЕС/

Премиерът Борисов поздрави Габриел и й пожела успешна работа на отговорната позиция. По думите му, като еврокомисар тя има възможност да постигне значителни резултати в ресора, за който отговаря – цифровата икономика и цифровото общество, така че да има конкретни ползи за европейските граждани. Министър-председателят отбеляза добрата комуникация с Европейската комисия и изрази увереност, че Мария Габриел ще поддържа активен диалог с българските институции.

Акцент в срещата беше и темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Според европейския комисар са налице основни предпоставки за успешното провеждане на председателството, като определянето на ясни приоритети и подготвителните срещи с председателите на парламентарните комисии и докладчиците. Премиерът Борисов и Габриел се съгласиха, че това е възможност страната ни да има активна роля на медиатор между институциите и да окаже положително въздействие по важни за Европа теми.

Бойко Борисов обърна специално внимание на Западните Балкани. Той сподели, че е оптимист след срещата си с лидерите от Берлинския процес в Триест и след проведените вчера разговори в Солун. Министър-председателят подчерта, че е изключително важно да има ясна европейска перспектива за региона. 


#Балкани #Борисов #Габриел #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »