Калфин учуден, че Кунева не го подкрепя

A A+ A++ A

Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин е „учуден“, че Меглена Кунева, която завърши трета на президентските избори в неделя, не призова избирателите си да подкрепят някого от двамата кандидати на балотажа.

По последни данни от обработката на протоколите от вчерашните избори за президент и вицепрезидент Калфин отива на втори тур с почти 30% от гласовете срещу кандидата на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев, който получава около 40%, а бившият еврокомисар остава трета с 13%.

Макар да не получи подкрепа от Кунева, която в изборната нощ заяви, че не може да подкрепи нито кандидата на правителството на ГЕРБ и Борисов, нито кандидата „на статуквото в президенството“ – визирайките смятаните за близки отношения между Калфин и Георги Първанов, Калфин може да разчита на гласовете на ДПС, стана ясно от пресконференция на движението.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган обеща, че партията му ще направи каквото трябва, „за да получи Калфин необходимата подкрепа“.

Самият Калфин коментира по бТВ в понеделник сутринта, че договорки с политически партии няма и беше категоричен, че няма и да има, дори и да става дума за БСП или Ахмед Доган.

По думите му е необходим разговор за бъдещето на президентската институция – „няма дясно, ляво, партийни пристрастия и коалиции. Имам всички основания да се обърна към избиратателите“, заяви той.

Калфин заяви, че сигурно има хора, които не искат да гласуват за него, тъй като не искат левицата да спечели трети мандат за президент, но подчерта, че обратното означава „тоталното поглъщане на всички институции от страна на премиера“.

Според него от ГЕРБ заявяват, че няма да разговарят с никого, тъй като няма с кого да водят разговори. Калфин заяви, че хората се страхуват и в страната има атмосфера на несигурност. Въпреки това призна, че Плевнелиев води, тъй като очевидно ГЕРБ има своите избиратели.

Според кандидата на БСП на много избиратели е нарушено правото да гласуват заради технически неуредици в законодателството и организацията.

Калфин освен това призова противника си да изложи публично вижданията си за външната политика и националната сигурност на България, както и за правомощията на президента.

„Продължавам да го призовавам. Все пак става въпрос за избор на държавен глава, а не за назначение на чиновник на ГЕРБ някъде. Той трябва да излезе, да се подготви и да говори по правомощията на президентската институция, разбира се, ако има какво да каже. Не сме чули господин Плевнелиев по въпросите на външната политика, по въпросите на националната сигурност“, заяви Калфин по БНР в понеделник сутринта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"