Град Асмара вече е част от ЮНЕСКО

Град Асмара вече е част от  ЮНЕСКО
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Хората на Еритрея отдавна казват, че тяхната столица Асмара не прилича на никой друг град в Африка, а ООН се съгласи, като го определи като част от световно наследство на ЮНЕСКО, съобщава НОВА.

Това се оказа и особено радващ отговор за местните власти, които отдавна търсят признание за уникалната архитектура на града, която включваща боулинг алея в стил Ар деко с оцветени стъклени прозорци и бензиностанция, построена така, че да прилича на извисяващ се самолет.

Това също е рядък пример за положително световно признание за народа на Африканския рог, който е основен източник на мигранти, бягащи по Средиземноморието до Европа, поради репресивната политика на страната.

"Утвърждаването на града като място с такава стойност ни изпълва с огромна гордост, но също така и с дълбоко чувство за отговорност и дълг", каза Хана Симон, постоянен делегат на Еритрея в ЮНЕСКО.

Решението бе взето на среща на Комитета за световно наследство в полския град Краков.

В бившата италианска колония, по-голямата част от футуристичните дизайни на столицата датират от времето на фашисткия диктатор Бенито Мусолини от 1936 до 1941 г. Архитекти, чиито идеи не са добре дошли в консервативните европейски градове, намират място в Асмара по времето, когато около половината от населението на града е италианско и градът е известен като "Пикола Рома" или "Малкия Рим".

Докато модернистката архитектура на други градове в Еритрея беше унищожена в продължение на десетилетна война за освобождение от Етиопия, Асмара оцеля и през 2001 г. бе обявена за национален паметник от правителството, което нарече столицата "Града на мечтите" на Африка.

 

#Африка #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »