Кметът на о-ов Капри: 2 милиона туристи годишно е твърде много

Кметът на о-ов Капри: 2 милиона туристи годишно е твърде много
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Италианският остров Капри отдавна е ваканционно скривалище за великите и известните – от римски императори до холивудски звезди. Очарователната туристическа дестинация обаче днес се бори с масовия туризъм, съобщи кметът на острова за Telegraph, пише profit.bg.

Общо 2 милиона туристи посещават късчето земя в морето през годината, според кмета Джовани Де Мартино, като повечето от тях пристигат или за еднодневни екскурзии от места, като Неапол или Соренто, или като спирка на круиз или пакетна обиколка. Този приток на посетители води до пренаселване на територията на целия остров, което пък прави по-трудно това да се разхожите и да усетите красотата му. "Има опасност Капри да избухне - не можеш да поставиш литър и половина вода в еднолитрова бутилка", казва Де Мартино пред Telegraph. "Ние приветстваме туристите, но 2 милиона годишно е твърде много."

Фериботите и корабите трябва да изчакват най-малко 10 минути между всеки курс, преди да свалят пътниците, за да се избегне. Те обаче често пренебрегват тази разпоредба, изсипвайки голям брой посетители в пиковите часове, казва Де Мартино. В някои случаи на острова слизат до 800 туристи само за осем минути, добавя той, което води до по-дълги опашки за автобуси, таксита и достъп до въжената железопътна линия.

"Пристигащите кораби са твърде натоварени и това създава напрежение и раздразнение, както за местните жители, така и за туристите", казва Де Мартино. "Помолихме фериботните компании да разредят курсовете си, но досега те не са взели предвид нашите притеснения“, допълва кметът. Ето защо Де Мартино в момента си комуникира с колеги от Неапол, Чинкуе Тере и Венеция - италианските дестинации, които също са изправени пред проблеми с пренаселеността от туризма, за да обсъдят как най-добре да се справят със ситуацията.

Едно от предложените решения е да се насърчат туристите да прекарват поне една вечер на острова, вместо просто да спират на еднодневна екскурзия, за да им се даде шанс да се запознаят и с други негови части, наместо да остават само в централната част на град Капри.

 

#остров #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »