600 хил. лв. за ново мостово съоръжение на пътя Поповица – Асеновград

600 хил. лв. за ново мостово съоръжение на пътя Поповица – Асеновград
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Осигурихме финансиране от близо 600 хил. лв. за изграждането на ново мостово съоръжение на пътя Поповица – Асеновград. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов във връзка със състоянието на пътното платно след рехабилитацията на 20 километрова отсечка от път ІІІ-804 Поповица - Асеновград и мостово съоръжение при км 0+189, предаде Агенция „Фокус“.

Народният представител от БСП Манол Генов поясни, че има засилен автомобилен трафик по пътищата на страната до морските курорти. По думите му безспорен е фактът за критичното състояние на много от транспортните артерии и при това положение рискът за сигурността на пътуващите е повече от явен. „Преди по-малко от една година от тази трибуна алармирах как пренебрежителното отношение към състоянието на части от републиканските трасета, е откровено лишаване на българските данъкоплатци от право на безопасно придвижване. Характерен пример за това е състоянието на мостовото съоръжение при км 0+189“, каза Генов. Той поясни, че е била обещана реконструкция на моста, а след направена експертиза е станало ясно, че състоянието му не позволява укрепване и реконструкция. „Второто обещание беше това за проектиране на нов мост. Моят въпрос е кога ще бъде изграден този мост, така необходим за хората?“, попита Генов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира, че е забелязал тенденция при голяма част от въпросите на парламентарната група на "БСП за България". По думите му те следват логиката на действията, които вече МРРБ е предприело. Министър Нанков каза, че по програма „Текущ ремонт и поддържане на АПИ“ в периода октомври-декември 2015 г. е извършен ремонт на около 18 км от третокласния път Поповица – Асеновград на стойност почти 8 млн. лв. „Отсечката е ремонтирана чрез студено рециклиране със съвременна технология за ремонт на пътните настилки, позволяваща ефективно, екологично изпълнение чрез използване на пластове от същестуващата настилка. Положен е неплътен 6 см и плътен 4 см асфалтобетон. Направени са нови земни окопи.

Съществуващите водостоци са почистени и са изградени нови. Шахтите са отпушени и са достигнати до ниво настилка“, каза министър Нанков. Той поясни, че експлоатационните качества и носимоспособността на настилката са възстановени и отводняването на пътя е подобрено. „Към момента участъкът е в много добро състояние, остава проблемът с мостовото съоръжение“, обясни Нанков. Министърът на регионалното развитие заяви, че състоянието на моста е силно влошено и не подлежи на ремонт, а за осигуряване на сигурността на пътуващите съоръжението е обезопасено със стоманена предпазна ограда. Министър Нанков посочи, че е взето решение за изграждане ново мостово съоръжение. „Вече има изготвен технически проект като от бюджета на програма „Ново строителство на АПИ“ за 2017 преди няколко дена успяхме да осигурим близо 600 хил. лв. с ДДС за възлагане на ремонт", допълни министър Нанков.

#мост #Манол Генов #Асеновград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »