Два пътни инцидента забавиха икона с частица от светия кръст по пътя към Велико Търново

Два пътни инцидента забавиха икона с частица от светия кръст по пътя към Велико Търново
Кортежът на владиците, с който иконата пътуваше от Силистра, претърпя два пътни инцидента, докато дойде до Велико Търново. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици поклонници чакаха повече от 4 часа да се поклонят на икона на светците Константин и Елена с вградена частица от Христовия кръст във Велико Търново.

Иконата на светите равноапостолни Константин и Елена с частицата от Христовия кръст много рядко напуска Йерусалим.

Светините са в България по молба на Доростолския митрополит Амвросий за храмовия празник на катедрална църква в Силистра на Петровден.

Пътуването им е благословено от духовния водач на Йерусалим и цяла Палестина Теофил III и от българския патриарх Максим.

Кортежът на владиците, с който иконата пътуваше от Силистра, претърпя два пътни инцидента, докато дойде до Велико Търново, предаде БГНЕС.

„Първо на разклона преди Шумен спукахме гума. След това на влизане от област Търговище във Великотърновска област червено софийско „Ауди" ни блъсна отзад и спукахме броня, разказаха отците.

„Когато шофьорът на колата разбра кого е блъснал и каква светиня пътува с нас, сам реши да ни съпроводи до Велико Търново, където полицаите да му съставят акт," сподели шофьорът на владиците, които пътуваха със сребрист „Мерцедес".

Иконата с частицата на Христовия кръст дойде до парка „Руски гробища" в 13:40 часа. Някои богомолци пред храма „Възкресение Христово" се надяваха, че може да им се случи Божие целебно чудо, ако се докоснат до частицата от Светлия кръст.

Съпровождаха я двама гръцки архимандрити и отец Добри Чаков, протосингел на Доростолската митрополия. Тя беше посрещната от Великотърновския митрополит Григорий и с хоругви и литийно шествие през кордон от богомолци беше внесена в храма „Възресение Христово".

Светинята остана във Велико Търново до 16:00 часа, след което отпътува за Монтана.

#Велико Търново #икона #Св. Св. Константин и Елена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"