Ужилени сте от медуза? Ето решението

Ужилени сте от медуза? Ето решението
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Както установиха учени, много народни средства за първа помощ при нападение от медуза е по-добре да не се прилагат. В частност, ако ви ужили медуза, не бива да мокрите засегнатата зона, пише Profit.bg.

Кристи Уилкокс от Хавайския университет казва, че в най-добрия случай ефектът ще бъде неутрализиран, а в най-лошия – химическата реакция ще доведе до това, че останалите по ръката да кажем клетки от медузата ще се превърнат в активна „отрова“, пише Smithsonian.

Преди всичко, съветва Уилкокс, необходимо е да деактивирате тези клетки. Така те ще престанат да изпускат отрова. Това се прави с оцет. Именно с него трябва да облеете засегнатата зона. Морската вода не е добра идея, тя увеличава областта от засегната кожа.

Отделете остатъците от пипалцата внимателно. По-добре с пинсета. За да отстраните всички отровни клетки от медузата, не бива да използвате пясък или друг абразивен материал. По този начин ще втриете още по-надълбоко отровата. Накрая – не бива да охлаждате ужилената област. Това може да провокира временно облекчение, но ледът няма да се справи с отровата. Точно обратното – ще засили действието на токсина. Тогава какво да правите? Високата температура ще деактивира отровата.

Освен това, подчертава Уилкокс, няма нужда да разбирате каква точно е била медузата. Тези правила за първа помощ са валидни във всеки един случай.

#медуза #решение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай