Нивите около „Петолъчката" чисти от боеприпаси на 4 юли

Нивите около „Петолъчката" чисти от боеприпаси на 4 юли
На ден сапьорите проверяват между 500 и 700 декара, вече са прочистени 5580 декара и са открити около 1000 боеприпаси, информира още генерал Стефан Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До 4 юли Всички земеделски земи в района на пътен възел „Петолъчката", където на 5 юни избухнаха взривове в складове на „Берета трейдинг", ще бъдат почистени от боеприпаси до 4 юли, обеща генерал-майор Стефан Василев.

В село Горно Александрово земеделските стопани вече прибират реколтата си, посочи генерал Стефан Василев пред БНР.

„За съжаление не можем да кажем, че всичко е прочистено, проверено е всичко, но някъде може и да е останало. Затова са разлепени листовки, дадени са инструкции," допълни командирът на Сухопътни войски, които извършват прочистването на района.

На ден сапьорите проверяват между 500 и 700 декара, вече са прочистени 5580 декара и са открити около 1000 боеприпаси, информира още генерал Стефан Василев.

След проверката на земеделските терени остава прочистването на горите.

По повод поредната реформа в армията, която влиза в сила от 1 юли, ген. Стефан Василев каза, че около 1700 военнослужещи ще бъдат засегнати.

По информация на БНР 2400 военни трябва да напуснат при започващата поредна вълна от съкращения в армията. От Министерството на отбраната твърдят, че ще бъдат разкрити нови 1800 длъжности.

Сухопътните войски ще бъдат най-сериозно засегнати от съкращенията. От гарнизоните в Плевен, Шумен, Асеновград, Белене и Враца ще бъдат освободени 1300 души.

Враца обаче ще е единственият гарнизон, който ще бъде закрит. Шанс за съкратените военни има, ако те решат да влязат в доброволния резерв, за който обаче няма да се плаща така, както за професионален военнослужещ.

По-реалистичната възможност е военните да кандидатстват за длъжност в гарнизоните в Карлово и Стара Загора.

Проблем може да се появи при офицерите, за които няма да има достатъчно места.

Съкращенията от 1 юли няма да са последните за 2012 г. Очаква се през декември да бъдат редуцирани военните части в село Свобода, Мусачево, базите за техника в Шумен и в Сливен. Очаква се при тези съкращения да бъдат освободени общо 400 души.

#„Петолъчката" #Стефан Василев #взривове #„Берета Трейдинг" #МО #Сухопътни войски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"