По Източна България ще се придвижват големи военни колони от танкове

По Източна България ще се придвижват големи военни колони от танкове
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Българи и чужденци, които ще почиват по морските ни курорти в края на този месец и са решили да пътуват за ваканцията си с кола, вероятно ще срещнат проблеми с преминаването през някои участъци. Причината е, че по пътищата на Източна България ще се придвижват големи военни колони от танкове и друга бойна техника на НАТО. Причината те да дойдат у нас е учението Saber Guardian 17”, предаде iNews.bg.

Само чуждестранните военни, които ще дойдат у нас, са 6000. Заедно с тях ще пристигнат и 1200 единици бойна техника. Всички те ще преминат през източната част на страната ни във времето след 18 юли. Това се разбира от писмен отговор на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов до депутат, предаде БГНЕС.

За момента българските власти не са предоставили информация по какъв начин военната техника ще се предвижда през територията на една трета от България и ще се стигне ли до затваряне на пътища. Преминаването на 1200 бойни машини, част от които едрогабаритни, между Русе и Бургас в разгара на летния отпускарски сезон ще натовари и без това напрегнатия трафик в Източна България в този период на годината.

От отговора на Каракачанов се разбира още, че правителството е дало разрешение за периода 23 юни – 28 юли 2017 г. на територията на България да се проведат мероприятия по мащабното военно учение "Saber Guardian 17”, в което участват военнослужещи и бойна техника на Българската армия, както и на армиите на САЩ, Украйна, Словения, Сърбия, Румъния, Унгария, Литва, Полша, Гърция, Македония, Канада, Италия и Португалия.

Мащабното военно учение, което се провежда в няколко източноевропейски държави и в което участват между 25 000 и 40 000 военнослужещи, вече стана повод за размяна на остри изявления между руски и американски официални представители. "Основната концепция на "Saber Guardian 17” е предвижването на 2-ри кавалерийски полк от състава на командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа с колесна техника и въоръжение, които ще се предвижват от Германия през Чехия, Словакия, Унгария и Румъния, като е планирано на 18 юли 2017 г. да преминат на територията на България през ГКПП "Русе-Дунав мост” 1 и да достигнат до пристанище Бургас през полигон Ново село”, разяснява военният министър. След като преминат на българска територия, чуждестранните военнослужещи ще се разположат на полигон "Николово” край Русе.

За целта от сухопътните сили вече са информирали общинската администрация. На военния полигон ще се изгради Център за логистична поддръжка, който ще е временен. В района ще се разположат химически тоалетни, контейнери за чиста и отпадна вода и за събиране на битови отпадъци. След напускането на чуждестранните военнослужещи, българските им колеги ще имат грижата да почистят полигон "Николово”, става ясно още от отговора на вицепремиера. В периода на военното учение, правителството е разрешило навлизането на българска територия и на 80 военни въздухоплавателни средства, пише Красимир Каракачанов, без да уточнява техния вид. Така не става ясно, дали на наша територия ще се появят и изпратените в началото на юни месец в Европа от САЩ няколко стратегически бомбардировача Б-52.

#танкове #Източна България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"