Валери Симеонов: Засиленото полицейско присъствие ще остане в Асеновград

Валери Симеонов: Засиленото полицейско присъствие ще остане в Асеновград
Източник: Youtube
A A+ A++ A

Няма никакъв напредък в интеграцията на ромите. В днешния отчет имаше само факти и отчет на институциите, но по-голямата част от колегите са прави, като казаха, че няма напредък в тази област. Трябва да има практически действия , а не отчети и брифинги”, предаде бТВ.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред медиите след приемането в НС на Административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на националната стратегия за интегриране на ромите.Той каза, че обстановката в Асеновград отива към успокояване и основание за това са предприетите от държавата действия.

Засиленото полицейско присъствие ще остане там, докато е необходимо, каза Симеонов. Според него, ако институции не се бяха ангажирали, може би щяло да има много по-сериозно недоволство и реакции от страна на българите в Асеновград. Предстои събарянето в най-скоро време на част от незаконните постройки, почти ежедневно сме във връзка с кмета на града Караниколов, каза вицепремиерът. Той посочи, че е започнало описването на незаконните постройки, извършват се необходимите констатации и замервания по Закона за устройство на територията. Мисля, че това е пътят – въвеждането на законността и прилагането на закона с цялата му суровост към абсолютно всички етноси, посочи Симеонов.

На въпрос къде ще бъдат настанени хората, чиито къщи ще бъдат разрушени, той отговори, че държавата не може да мисли за всеки, който нарушава закона и от неговите незаконни действия да следват някакви права. Според него тези хора ще се върнат там, откъдето са дошли. Огромна част от тази махала всъщност са пришълци от Стара Загора, от Пазарджик и от Хасковско, съобщи Симеонов. В момента те нарушават и други закони с това, че пребивават не там, където трябва да бъдат и че нямат регистрация, добави той.

Вицепремиерът отбеляза, че следствените действия продължават, установяват се престъпниците, сред които има хора с по няколко дела. Вярвам, че ще бъдат хванати всички, които са провокирали и насърчавали към насилие, коментира Валери Симеонов. Извършват се проверки по отношение на заплахите в социалните мрежи и се установява кои са отправяли заплахи за живот, те също подлежат на санкции и ще бъдат привлечени, добави той.

Според Валери Симеонов проблемите няма да бъдат преодолени, докато не се реши въпроса с капсулирането на циганския етнос в гета. Проблемът са гетата, тези квартали, в които живее обособено само циганско население, което се подчинява само на своите собствени закони, традиции и на своите тартори, смята той. Докато не се реши този казус "държава в държавата", проблемът ще го има, коментира вицепремиерът. Помолен да коментира думите на проф. Иво Христов, че ромският квартал Столипиново е център на ислямския фундаментализъм в България, Валери Симеонов изрази притеснения от изказването. Всеки българин се притеснява от такава информация, тя трябва да бъде проверена и при установяване на хората, които го извършват, трябва да се приложи законът, смята вицепремиерът.

Според него у нас има изградени отношения на търпимост и респект между общностите, което е пречка за крайна конфронтация. Обикновено такава конфронтация възниква по битови въпроси и е като кратък взрив, който бързо се потушава и загасва, но не трябва да лежим на това, а трябва да се тръгне от разбиването на капсулираните гета, смята Симеонов.

#Валери Симеонов #Асеновград #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"