Държавата плаща по-скъпите сметки за ток на социално слабите

Държавата плаща по-скъпите сметки за ток на социално слабите
Вчера премиерът ми звънна и каза: Събирай екипа и до понеделник трябва да имате решение!, разказа Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството ще компенсира социално слабите домакинства за 13-процентното увеличение на тока, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„Увеличени ще бъдат социалните помощи на всички около 307 000 социално слаби домакинства, което ще струва на държавата около 11 млн. лв.," обясни Симеон Дянков, цитиран от „Фокус", при посещение на разкопките край бургаския квартал „Сарафово".

Финансовият министър допълни, че мярката влиза в сила още от 1 юли и социално слабите граждани ще бъдат компенсирани още при юлските си плащания.

На 1 юли влиза в сила и увеличението на цената на тока с 13% вместо с предвидение 10%. По думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев увеличението е заради грешна прогноза за зелената енергия в мрежата.

„Вчера премиерът ми звънна и каза: Събирай екипа и до понеделник трябва да имате решение!. Така че - събота след обед със заместниците си и с един сравнително голям екип обсъдихме какво бързо може да стане," разказа Симеон Дянков.

Той увери, че държавата разполага с необходимите 11 млн. лв. заради добрите показатели на бюджета през април, май и юни.

„Цените на тока в цяла Европа се вдигат. Това е тенденция, заради възобновяемите източници, които имат европейски регламент до 2020 година - над 16%," обясни министър Симеон Дянков.

#Симеон Дянков #компенсации #ток #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #зелена енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"