Стачка!

Стачка!
Около половината от 13 000 работници на БДЖ в цялата страна са обявили, че ще стачкуват. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работещите в Българските държавни железници (БДЖ) започват ефективни стачни действия в цялата страна заради плана на правителството да уволни 2000 жп работници и да спре 138 влака.

Синдикатите предвиждат стачката да бъде безсрочна и да се провежда всеки ден от днес, в часовете от 8.00 до 16.00, което ще спре движението на влаковете в този времеви период.

След вчерашната среща при премиера Бойко Борисов, на която позициите между управляващите и синдикатите не бяха сближени, за днес е насрочена тристранна среща между синдикати, работодатели и правителство, която ще бъде председателствана отново от Борисов.

Очаква се да бъдат обсъдени конкретно как трябва да продължат реформите във всички сфери.

Преговорите за бъдещето на железниците продължават и в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията между ръководствата и представители на двата синдиката и министрите Тотю Младенов и Ивайло Московски.

Все още не е ясно колко хора реално ще се включат в ефективния протест. От общо 13 хиляди железничари, малко над 7 хиляди са заявили, че ще протестират.

Ръководството на БДЖ ще изиска регистър на стачкуващите, за да знае на кого няма да бъде изплатено възнаграждение за съответния ден на протест. Този списък обаче не означава, че хората от него ще бъдат съкратени, твърдят от управата на държавната компания.

Пред bTV председателят на синдиката на железничарите Петър Бунев каза, че действията са продължение на предупредителните протести от март, което ги прави напълно легитимни.

Според председателя на УС на БДЖ Владимир Владимиров стачката е незаконна и ще се търсят административни санкции. Той обаче бе категоричен, че изгонени заради участие в нея няма да има.

#стачка #БДЖ #жп #работници #синдикати #Министерство на транспорта #съкращения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"