Ядрената заплаха по света се увеличава

Ядрената заплаха по света се увеличава
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Ядрената заплаха по света се увеличава, въпреки че броят на този тип оръжия намалява. Това става ясно от анализ на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира СИПРИ (SIPRI). Според документа количеството на ядреното оръжие в света продължава бавно да намалява. В същото време много страни отново обявяват за запазването и развитието на програмите си за модернизиране на ядрените арсенали.

По данни на СИПРИ от началото на 2017 г. 9 страни – САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, разполагат общо с около 14 935 ядрени бойни глави. Това е по-малко отколкото в началото на 2016 г., когато преброяването сочеше около 15 395 единици, поясняват аналитиците от института, предаде БГНЕС, цитирано от iNews.bg.

Експертите на СИПРИ не за първа година констатират, че съкращението на ядреното оръжие става за сметка на арсеналите на САЩ и Русия, които имат общо над 93% от световните запаси. Този процес върви бавно, въпреки международните договорености, смятат от СИПРИ. В същото време двете страни имат разработени дългосрочни и скъпи програми за по-нататъшно модернизиране на ядрените оръжейни системи. САЩ планират да похарчат в следващите 30 години до 1 трилион долара за тези програми. "Прогнозираният ръст на разходите на САЩ не е неочакван. Действащата администрация продължава амбициозните си планове за ядрена модернизация, приети от президента Барак Обама”, заявява експертът от СИПРИ Ханс Кристенсен, цитиран в съобщението за медиите.

В аналитичния доклад на СИПРИ се отбелязва, че арсеналите на другите ядрени страни не са големи, но всички те или са започнали а разгръщат нови системи за пренасяне на ядреното оръжие, или са обявили подобни програми. Като пример експертите посочват Китай, Индия и Пакистан. Според анализаторите Северна Корея разполага с достатъчно количество вещество, което да стигне за 10-20 ядрени бойни глави, което е свидетелство за разширяването на възможностите на Пхенян.

Въпреки прогреса в международните преговори по договор за забрана на ядреното оръжие, всичките 9 страни имат дългосрочни програми за модернизиране. Това говори, че нито една от тези държави няма да бъде готова да се откаже в обозримо бъдеще от своите ядрени арсенали”, казва Шенън Кайл, чиито думи са цитирани в съобщението.

В доклада се съобщава още, че САЩ разполагат с 6,8 хиляди бойни глави (1,8 хиляди са на позиции, 2,2 хиляди са в складове), Русия има 7 хиляди (1,95 хиляди на позиции и 2,35 в резерв). Данните за останалите страни сочат, че те притежават значително по-малки арсенали. Великобритания има 215 бойни глави (120 и 95 съответно), Франция – 300 (280 и 10) Китай – 270, Индия – 100-130, Пакистан -100-140, Израел - 80, КНДР - предполага се 10-20.

 

#заплаха #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"