По-голям финансова подкрепа за децата с увреждания

По-голям финансова подкрепа за децата с увреждания
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Министерството на труда и социалната политика ще работи за увеличаване на финансовата подкрепа на станалите вече пълнолетни деца с увреждания, предаде бТВ.

Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарни разисквания по питане на народните представители Михаил Христов, Антон Кутев и Георги Гьоков за политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания и конкретните действия, свързани с тях.

По думите на министъра въпреки увеличението на семейната помощ за децата с най-тежки увреждания на 930 лева, когато те станат пълнолетни помощта рязко спада и е необходима по-голяма финансова подкрепа за вече порасналите деца.

Дали това ще стане с увеличаване на гарантирания минимален доход или чрез друг механизъм за увеличаване на интеграционната добавка, целта, която си поставяме е да се увеличи финансовата подкрепа за пълнолетните, заяви Бисер Петков. Той допълни, че за облекчаване на живота на хората с увреждания министерството ще осигури устойчивост на услугите социален асистент, личен асистент и домашен помощник като се търсят варианти и за национално финансиране през следващата година.

Закон за личната помощ като желание е хубаво, но е нещо, което струва много скъпо, заяви пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след разискванията в пленарна зала.

Министърът обясни, че приемането на такъв закон, който е по искане на родители на деца с увреждания,  е свързан с осигуряването на значим ресурс, защото идеята в него е хората с увреждания да получават месечен ресурс в размер на три минимални работни заплати и с него да си избират лични асистенти. По думите му много по-социални и по-богати от България държави са се отказали от този начин на подкрепа.

Вместо това МТСП работи по увеличаване на социалните услуги, адресирани към хората с увреждания, както и по подготовка и бързо приемане на нов Закон за социалните услуги. Някои полезни неща от проекта на Закона за личната помощ също стоят за разглеждане при реформата в тази област, уточни министърът.

#увреждания #деца #Подкрепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници