Хиляди на петия гей парад „София прайд”, двама посланици се включиха

Хиляди на петия гей парад „София прайд”, двама посланици се включиха
След като мине самото шествие, участниците ще се върнат отново на паметника на Съветската армия, където ще се проведе концерт. Снимка: Булфото, Архив
A A+ A++ A

При засилено полицейско присъствие и без сблъсъци или произшествия премина петият годишен гей парад „София прайд" в столицата.

Около 2000 участника в шествието се отправиха по предварително определения маршрут, следвайки цветен камион, от който звучи музика, предаде агенция „Фокус”.

Участниците развяваха знамена с надпис „Човешките права са моя гордост” и носят огромно знаме с цветовете на дъгата.

На шествието имаше и представители на Българския червен кръст, които раздаваха вода. Участниците в парада са много цветно облечени, надуваха свирки и танцуваха. Някои от тях водеха и кучета.

След като мина самото шествие, участниците се върнаха отново на паметника на Съветската армия, където се проведе концерт.

На парада пристигнаха посланиците на САЩ и Великобритания в България Джеймс Уорлик и Джонатан Алън.

„Всички трябва да имат възможността да живеят живота си така, както изберат. Днес основното послание е следното – че хора, които в българското общество са хомосексуалисти, имат желание да бъдат уважавани и да се отнасят към тях с достойнство. Никой не трябва да бъде подложен на тормоз заради предразсъдък”, заяви Джеймс Уорлик пред Нова телевизия.

Той посочи, че присъства на гей-парада, за да подкрепи всички хора по принцип, защото те трябва да имат възможността да живеят както сметнат за добре, без да бъдат подлагани на тормоз и да бъдат равнопоставени спрямо останалите хора.

Посланикът коментира призива на „Атака” – хората, които демонстрират днес, да бъдат замеряни с камъни, с думите:

„Добрата новина е, че всъщност България е едно много толерантно общество и всички много уважаваме това. И преобладаващата част от българите всъщност са отхвърлили политиката на предразсъдък и омраза и аз много се възхищавам на това. Днес е един много специален ден, защото се демонстрира, че толерантността в България се простира и за тази група хора, и за всички хора в обществото”.

По-рано през деня в събота стотици хора протестираха в центъра на столицата срещу гей парада, който се провежда сега.

#София прайд #София #гей парад #Джеймс Уорлик #САЩ #Джонатан Алън #Великобритания #посланик #България #Атака #Българския червен кръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"