BASF може да строи завод в България

BASF може да строи завод в България
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

България е сред петте държави, от които химическата компания BASF ще избере една, в която да изгради нов завод.

Предприятието ще е за производство на катализатори за коли и камиони, съобщи „Капитал“.

Към момента BASF извършва само търговска дейност чрез дъщерното си дружество в страната.

Представители на централата в Германия са били вече на няколко посещения в България. В шортлистата са още Македония, Чехия, Словакия и Румъния.

Очаква се до края на първото тримесечие на годината компанията да е избрала една от петте държави.

„Абсолютно е възможно BASF да инвестира в България. Това обаче е въпрос на комплексна оценка. Не можем да създадем очаквания, които след това да не могат да се изпълнят“, коментира Валентина Диканска, ръководител „Финанси и администрация“ в „БАСФ“ ЕООД.

От Българската агенция за инвестиции (БАИ) също не пожелаха да дадат коментар.

Все пак по думите на Диканска България е една от страните, които са в листата на BASF за места, в които може да се инвестира.

Тя попада в групата на държавите, които са подходящи за развитие на по-малки производства, свързани с инвестиции между 5 и 50 млн. евро.

„В България има доста добра бизнес среда. А BASF е огромна компания, която, ако тази година има проект, който не успеем да спечелим, мисля, че в съвсем близко бъдеще можем да гледаме наистина положително“, каза още Диканска.

Според нея предимствата на България към момента са свързани с подготовката на кадрите, както и ниските цени на електричеството, земята и заплатите.

В същото време като недостатък в надпреварата с другите държави Диканска определя проблема с логистиката.

„В това отношение Чехия например има по-добри позиции. Тя например е по-близо до Германия и транспортирането на суровини оттам може да стане много по-бързо и евтино“, уточни тя.

BASF е световен лидер в сферата на химическата индустрия. Портфолиото на компанията са включени над 8 хил. продукта, като сред тях са химикали, пластмаси, продукти за облагородяване и растителна защита, химикали за фината химия, нефт и природен газ.

В BASF работят около 109 хил. служители, а оборотът на групата за 2010 г. e над 63.9 млрд. евро.

Оборотът на BASF само в България през 2010 г. е 105.5 млн. евро. Акциите на БАСФ се търгуват на борсите във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN).

На българския пазар дружеството продава високотехнологични и иновативни химически продукти, както в областта на индустрията, така и на селското стопанство.

#Българската агенция за инвестиции #Румъния #Словакия #Чехия #Македония #Германия #България #BASF

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"