Цяло лято археолози ще копаят на Перперикон около епископската базилика (ВИДЕО)

Цяло лято археолози ще копаят на Перперикон около епископската базилика (ВИДЕО)
Източник: НОВА
A A+ A++ A

Начало на археологичското лято на Перперикон. То ще продължи до 9-ти септември, а археолозите се надяват да допълнят откритията в скалния град с нови, предаде НОВА.

Аеологическото лято на Перперикон вече върви с пълна пара. Това е епископската базилика, която беше открита миналата година и дава интересни данни за живота в Родопите. Тази година археолозите ще правят разкопки около нея, за да разкрият всички пластове. Те се надяват да открият огромен манастирски комплекс, който ще покаже още интересни факти за живота тук през 5-6 век, когато е съществувала тази базилика в самото си начало. Отделно от това инфраструктурата на Перперикон се развива все повече, а с това и броят на туристите расте.

Десетки хиляди туристи посещават Перперикон всяка година. Доказателство за многото културни пластове тук е и епископската базилика, открита миналото лято, само на метри от древното светилище. Сега работата продължава. Туристите са впечатлени и се надяват повече чужденци да идват тук. А усилия се полагат. През последните години само по европроекти са вложени над 5 милиона лева за подобряване на достъпа и запазване на находките.

Сред най-новите подобрения тук е средновековната кула, която вече е достъпна с дървени площадки, от които туристите да наблюдават от високо забележителностите в района.

Голяма част от средствата всъщност се влагат в инфрастуктура и подобряване на външния вид на светилището. Още този уикенд ще бъде включено и пълното художествено осветление на Перперикон.

 

#Перперикон #археолози #лято

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »