Шествие отбеляза 10-тата годишнина от смъртта на Хайтов

Шествие отбеляза 10-тата годишнина от смъртта на Хайтов
Шествието по случай 10 години от смъртта на Николай Хайтов започна от Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шествието по случай 10 години от смъртта на Николай Хайтов, организирано от Националния фронт за спасение на България (НФСБ), започна от Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".

Под звуците на народен ансамбъл шестващите тръгнаха през улиците на София, като носеха и две големи български знамена, нуждаещи се от усилията на около 15 души за пренасяне, предаде БГНЕС.

Виждаха се итранспаранти с лика на писателя на фона на националния трибагреник с надпис под него „Изтървем ли България, изтървали сме всичко".

„Николай Хайтов като Иван Вазов носеше България в душата си”, заяви представителят на НФСБ Николай Далев.

„Той знаеше какво е това българщина, за него това беше нещо съкровено”, каза още той.

„След 10 ноември Николай Хайтов беше незаслужено забравен и недооценен”, заяви председателят на ВМРО–БНД Красимир Каракачанов на шествието в памет на българския писател.

В българската литература след Освобождението Хайтов заема място редом до Иван Вазов, Димитър Талев и Захари Стоянов, продължи Каракачанов.

Във времето на социализма, когато имаше държавна политика на интернационализъм, Хайтов беше сред малкото хора, които пишеха за българските исторически личности и битие.

„За хората, които още четат литература, той е заел дължимото си място в българския културен и национален дух”, смята още Каракачанов.

#Николай Хайтов #Иван Вазов #Захари Стоянов #Освобождението #ВМРО #БНД #Красимир Каракачанов #София #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"