Москва се застъпи пред Вашингтон за Асад

Москва се застъпи пред Вашингтон за Асад
Източник: Youtube
A A+ A++ A

Предупрежденията на Белия дом към сирийския президент Башар Асад и армията му да не извършват атака с химически оръжия са недопустими, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, предаде ДАРИК.

"Не ми е известна никаква информация за заплаха от използване на химически оръжия", заяви Песков. На 26 юни Белият дом предупреди Асад, че той и въоръжените му сили "ще платят тежка цена", ако извършат атака с химически оръжия и заяви, че САЩ имат причина да смятат, че такава атака се подготвя. "Определено смятаме подобни заплахи към легитимното държавно управление на Сирия за недопустими", заяви говорителят на руския президент Владимир Путин.

Песков посочи, че в миналото нееднократно са регистрирани случаи на използване на бойни отровни вещества от "Ислямска държава" и други радикални групировка и затова вероятно съществува потенциална опасност да се повторят подобни ситуации, предаде ТАСС. Не знаем на какво основание Белият дом е отправил предупреждението си. "Категорично не сме съгласни с формулировката "поредна атака", тъй като, както ви е известно, въпреки всички искания на руската страна, нямаше безпристрастно международно разследване на предишната трагедия с използване на бойни отровни вещества, поради което не смятаме за възможно да се хвърля отговорността върху сирийските въоръжени сили", каза Песков.

Сирийският държавен министър за националното помирение Али Хайдар заяви, че изявлението на Белия дом предвещава "дипломатическа битка", която ще се води срещу Сирия в ООН, предаде Асошиейтед прес. Белият дом заяви, че разполага с "потенциални доказателства", че Сирия подготвя нова химическа атака. САЩ обвиняват режима на Асад за две атаки със зарин, в които бяха убити стотици цивилни през 2013 г. и през тази година.

Изявлението на Белия дом от понеделник вечерта бе направено без предупреждение и завари неподготвени служителите на Държавния департамент, отбелязва АП

#Башар Асад #Дмитрий Песков #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"