Над 1000 деца останаха без място в детската градина в София

Над 1000 деца останаха без място в детската градина в София
За да се освободи място за по-малките в детската градина, някои родители предлагат 5 и 6-годишните бъдат преместени в училищата. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Изтече последният срок за записване на класираните в детските градини в София.

От есента предучилищната подготовка става задължителна за всички 5-годишни, а родителите ще бъдат глобявани, ако не спазват разпоредбите, предаде бТВ.

От информационната система на общината става ясно, че децата в тази възраст извън класациите са над 1000.

За да се освободи място за по-малките в детската градина, някои родители предлагат 5 и 6-годишните бъдат преместени в училищата. Идеята се подкрепя и от някои директори на ОДЗ-та, според които децата на 5 години биха се чувствали добре в училище.

34 Основно училище в София още миналата година създава група за 5-годишните. Това се оказва и удобство за родителите, които имат и ученици.

В школото обаче за децата се грижат само до обед. Целодневното им обучение би означавало допълнителни инвестиции за купуване на легла, както и за наемане на допълнителен персонал.

От Столичната община гарантират, че на есен ще има достатъчно места за всички 5-годишни.

„Ние разполагаме с огромен потенциал за създаване на такива подготвителни групи в училищата, като на практика 100 са училищата, в които може да се създадат такива групи", заяви заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов.

От общината уверяват, че заедно с образователното министерство работят за въвеждане на целодневно обучение и в училищата от есента.

От общината издирват родителите на некласираните деца с писма, за да разберат дали са намерили алтернативно решение на проблема. От 400 отговорили, 2/3 от тях са намерили изход от ситуацията.

На есен в общината ще бъдат осигурени близо 10 000 места за 5-годишните само в градините. Оказа се, че и в момента има незапълнени бройки.

От общината обясняват този феномен с голямата избирателност на родителите – например не желаят детето да посещава подготвителна група в училище или не искат да водят детето на градина в същия квартал.

Допълват, че ангажиментът на общината е само да осигури необходимите бройки свободни места.

Проблеми с 5-годишните на есен се очакват предимно в София и големите градове.

#София #детски градини #предучилищна подготовка #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"