Стотици излязоха на шествие против „София прайд”

Стотици излязоха на шествие против „София прайд”
Три двойки „младоженци" участваха в шествието срещу гей парада „София прайд". Снимка: bTV
A A+ A++ A

Стотици граждани се обявиха против планирания за събота следобед гей парат „София прайд” и участваха в контра шествие срещу него.

Организаторите на събитието завършиха шествието, което продължи около 2 часа, с думите:

„Това тук е България и никакви чужди посланици не могат да ни казват как да живеем. Ако нас ни няма, България ще загине. За България – Свобода или смърт!”

Заявлението им дойде по повод намерението на американския посланик в България Джеймс Уорлик да се включи в гей парада заедно със семейството си, в подкрепа на хората с нестандартна сексуална ориентация.

На контра шествието се събраха симпатизанти на политическите партии „Атака” и ВМРО. Участниците скандираха: „Българино, събуди се!”.

Шествието започна от пилоните на НДК и завърши пред столичния храм „Света Неделя”. През цялото време звучаха националистически песни и се развяваше българското знаме и знамената на двете партии.

На голям плакат пред пилоните пишеше: „Протест на патриотите против педерастката агресия”.

Издигнати бяха плакати „Стига чужд диктат, не желаем гей парад”, „Който иска гейове, да ги взима в държавата си”.

Съорганизатори на протеста бяха Българският национален съюз, Българската национално-радикална партия, ВМРО – Българско национално движение, Национална съпротива, ПП „Национален фронт за спасение на България”, ПП „Атака” и други български националисти.

Те бяха изпратили писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да забрани т.нар. гей парад. Според тях този парад застрашава обществения ред и нарушава правата на другите граждани.

„Протестираме срещу това – чужди посланици да се месят във вътрешните ни работи. Намираме, че поведението на американския посланик Уорлик е недопустимо. Не ни интересува кой какво си прави вкъщи, интересува ни – да не ни налагат политика. Ние имаме своите ценности и се опитваме да ги пазим”, заяви от трибуната преди началото на контра шествието Ангел Джамбазки, общински съветник в Столичен общински съвет, заместник-председател на ВМРО.

Според участници в контра шествието гей парадът е опасен за националната сигурност и това са политически активисти, които целят унищожението на традиционните български ценности.

„Този гей парад е културен тероризъм, който е подкрепен от 12 чужди държави – 12 държави, които се месят във вътрешните ни работи”, заявиха от трибуната несъгласни с провеждането на „София прайд”.

Три двойки „младоженци" пристигнаха на контра шествието преди началото му. Около тях се събраха хора с лозунги „Стига чужд диктат, не желаем гей парад”, „Който иска гейове, да ги взима в държавата си”, българското знаме и знамената на „Атака” и ВМРО.

Двойките „младоженци" се целунаха пред присъстващите, което беше посрещнато с бурни аплодисменти.

Контра шествието срещу гей парада потегли от НДК, предвождано от джип на „Атака”, от който звучаха националистически песни. Шествието бе охранявано от полицейски патрули. В него участва и един свещеник, както и граждани.

#София прайд #гей парад #София #Джеймс Уорлик #посланик #България #ВМРО #Атака #НДК #Ангел Джамбазки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"