Пострадали от труса в Радомир и Перник мамели с помощите

Пострадали от труса в Радомир и Перник мамели с помощите
Жители на двата пострадали града се опитват да направят козметични ремонти на жилищата си с държавни пари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жители на Перник и Радомир са направили опити да платят с държавни средства за козметични ремонти на жилищата си, като са ги представили за възстановителни след земетресението от 5.8 по Рихтер на 22 май, констатира Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Това съобщи в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Експертите от ДНСК са констатирали по време на приключилата проверка на състоянието на сградите в Перник и Радомир след земетресението опити необосновано като „аварийно-възстановителни мероприятия" с количествено-стойностна сметка да се предвижда и се изпълнява цялостно пребоядисване на стените и таваните на помещенията в сградите, подмяна на хидроизолация по покриви и покривни обшивки, демонтаж, доставка и монтаж на нови санитарни прибори, топлоизолация по фасади", каза министърът.

По думите й е установен и случай, в който като аварийно-възстановително мероприятие е предвидена доставка и монтаж на нова окачена алуминиева фасада върху метална конструкция за окачената фасада със стъклопакет „триплекс".

При проверката е констатирано, че не за всички обекти са представени конструктивни становища, изготвени от проектанти с пълна проектантска правоспособност по част „Конструктивна", с констатации за нанесените щети и с това дали е засегната конструкцията на сградите и конструктивните им елементи.

Част от представените становища съдържат противоречива и взаимоотричаща се информация. Подобен е случаят за всички обекти по списъка за Радомир.

ДНСК е препоръчала да се направи конструктивно обследване и конструктивни експертизи за евентуалната необходимост от укрепване сгради, пострадали след земетресението в Перник и Радомир.

Сред тях са няколко училища, болници, поликлиники и детски градини в Перник, село Дивотино, Батановци, Радомир, както и Общинският младежки дом в Перник.

Министър Павлова се надява през следващия програмен период да стане възможно конструктивните подобрения в сградите, които ще се обновяват с европейски средства, да става с пари от новата оперативна програма.

„Този въпрос залегна и в националната позиция по пакета с регламенти по Общата стратегическа рамка и се надяваме, че ще бъде включен в окончателната версия на регламентите”, каза министърът.

#Радомир #Перник #земетресение #Рихтер #Дирекцията за национален строителен контрол #ДНСК #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Дивотино #Батановци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"