Георгиевски: Македонците са най-големите фалшификатори на история

Георгиевски: Македонците са най-големите фалшификатори на история
Бившият министър-председател на Македония Любчо Георгиевски. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Македонците са най-големите фалшификатори на историята на Балканите, пише в автобиографичната си книга „Това съм аз" бившият македонски министър-председател Любчо Георгиевски.

Книгата трябва да се появи в книжарниците в най-скоро време, но тя вече предизвика огромни реакции в Македония и Сърбия поради някои сензационни разкрития и събития, които са описани в нея, предава БГНЕС.

Георгиевски бе един от основните лидери в битката за отделянето на Македония от бивша Югославия в началото на 90-те години на миналия век. Той бе премиер на страната в периода 1998 – 2002 година.

„Македония е най-големият фалшификатор на балканската история. Тя ще прокълне и майчиното си мляко поради факта, че се отрече от Свети Наум и Свети Климент", смята Любчо Георгиевски.

В книгата си той съобщава и доста неизвестни факти от най-новата история на Балканите.

Георгиевски пише, че заедно с бившия сръбски премиер Зоран Джинджич е обсъждал вероятността за размяна на територии между Македония, Албания и Косово.

По време на посещението си в затвора на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага Георгиевски е имал и 15-минутен разговор с бившия сръбски президент Слободан Милошевич.

Той потвърждава, че при визитата си във Вашингтон през 1999 година тогавашният държавен секретар Мадлин Олбрайт е поискала разрешение от Македония да бъде извършено нападение срещу Сърбия.

„Аз дадох съгласието си за подобна операция, но тя не бе реализирана от САЩ и НАТО", казва още той.

Любчо Георгиевски смята, че Македония би била много по-добро място за живеене, ако вместо Киро Глигоров за пръв президент на страната бе избран тогавашният млад лидер на комунистите Петър Гошев, който бе яростен противник на Югославия.

Според Георгиевски бившият държавен глава Борис Трайковски не е притежавал необходимият капацитет за поста.

„Победата на Трайковски на президентски избори през 1999 година бе Пирова победа за ВМРО-ДПМНЕ", смята още Любчо Георгиевски и подчертава, че и сегашният македонски държавен глава Георге Иванов няма капацитет да изпълнява тази длъжност.

#Македония #Сърбия #Албания #Балканите #САЩ #НАТО #Вашингтон #Любчо Георгиевски #министър-председател #премиер #Югославия #Свети Наум #Зоран Джинджич #Косово #Хага #Слободан Милошевич #президент #Мадлин Олбрайт #Киро Глигоров #Борис Трайковски #ВМРО #Георге Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници