Валентин Радев: Знам за проблема с телефон 112

Валентин Радев: Знам за проблема с телефон 112
Източник: pixabay
A A+ A++ A

"Правени са опити за ремонт на телефон 112, но не е имало достатъчно финансиране". Това заяви вътрешният министър Валентин Радев, информира БГНЕС, пише НОВА.

„За телефон 112 знам, откакто влязох в кабинета, където има папка, на която с големи букви пише "112" и знам, че е проблем. Още оттогава знам, че е изтекла гаранцията и няма поддръжка от 2 години назад. Правени са опити, не е имало достатъчно финансиране“, каза вътрешният министър.

„Има две идеи. Едната е да продължим тази система, която е може би стара. Или продължаваме с тази система, която надграждаме и работим така още две - три - четири - пет години, а през това време търсим съвременна и по-нова система. Но модерната система струва над 50 млн. лв. Доколкото знам, предишният министър Румяна Бъчварова по-скоро се е вглеждала в дългосрочния план. Ние пуснахме обществена поръчка, защото не искам да попадам в ситуацията на Бъчварова - голяма система за 50 млн. лв., но това да стане след няколко години. А, дотогава, ако има прозорец?“, запита Валентин Радев.

„Поне два или три пъти ми звъни директорът на 112 и ми казва, че системата прекъсва за няколко минути. След 5-10 минути ми казва, че е овладян проблемът. Да, де, но от това зависи човешки живот. Затова пуснахме поръчката, за да платим за 2 години назад, да надградим системата, да платим занапред. За тази година ни трябват 5 млн. лв. Като парите са за три години, докато сумата достигне 13 млн. лв. Справяме се, няма да има прекъсвания на телефон 112. Надявам се бързо някой да спечели поръчката“, каза вътрешният министър.

Припомняме, че МВР ще даде над 13 млн. лв. с ДДС за ремонт на системата за спешни повиквания – телефон 112. Разходването на бюджетните средства се налага заради дефектирала техника, което представлява заплаха за националната сигурност.

 

#телефон #Валентин Радев #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?