Сложен ли ще бъде въпросът за закупуването на изтребители "Грипен"

Сложен ли ще бъде въпросът за закупуването на изтребители "Грипен"
Източник: pixabay
A A+ A++ A

С министъра на отбраната Красимир Каракачанов се разбрахме следващата или по-следващата сряда да вземем решение да започнат преговорите за закупуването на изтребителите „Грипен”, пише НОВА.

Вчера стана ясно, че в доклада на Министерството на отбраната по темата за купуване на нови изтребители за българската армия, на първо място е класирана шведската компания „Сааб”, която произвежда самолетите „Грипен”.Този петък в Брюксел премиерът Бойко Борисов разговаря с шведския си колега Стефан Льовен и изтребителите са били една от темите, които двамата са обсъдили.

„На шведския премиер му казах - вземем ли решение, започнат ли преговори – пазарлъкът ще е много тежък и много голям”, обясни Борисов. Той уточни, че в рамките на преговорите за купуването на самолетите ще трябва да се обсъдят и възможностите за допълнителни шведски инвестиции у нас, както и индустриалното сътрудничество между двете страни.

Борисов съобщи, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов му е докладвал колко пари ще струват на държавата нужните инвестиции в армията. Сметката е за над 3,5 милиарда лева, в това число закупуването на 9 самолета и 200 сухопътни машини, закупуването на фрегати, ракети и куршумчета за по 6 евро едното, съобщи Борисов.

"Казах на шведския премиер, че сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от други неща", заяви Борисов. 

„Тази надпревара във въоръжаването, която тръгва, никак не ми харесва и тя няма да хареса на хората”, коментира премиерът. 

В парламента Красимир Каракачанов съобщи, че България е отказала изтребителите F-16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане. По думите му предложението е било за плащане на суми, "на които няма как да отговорим", защото предвижда първата част от плащането да започне още през първите две години. Основното изискване на нашата страна обаче е за разсрочване.

 

#Грипен #изтребители #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »